Odbor za notranje zadeve na zaprti seji o ozadju četrtkovega nasilnega protesta

13. 11. 2020, 19:03 | Aktualno | Vir: STA

              Odbor za notranje zadeve na zaprti seji o ozadju četrtkovega nasilnega protesta (foto: profimedia) profimedia

Odbor za notranje zadeve je danes na zaprtem delu seje nadaljeval razpravo o ozadju nasilnih protestov v Ljubljani 5. novembra. Na isto temo so se pozneje sešli tudi člani Knovsa, a podrobnosti razprave po seji niso pojasnjevali. Na Knovs je bil vabljen tudi premier Janez Janša, a se je opravičil za odsotnost.

Na dnevnem redu današnje zaprte seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je bilo poročilo o pripravah in ukrepih policije v zvezi z omenjenimi nasilnimi protesti. Z razpravo je odbor začel že v četrtek, ko je direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek med drugim povedal, da je Sova spremljala dogajanje, povezano s protestom, ker so bile "izkazane določene mednarodne aktivnosti".

Informacije, da bo šlo za nasilne proteste, ter podatke o povezavah s tujino in s kriminalnimi združbami so imeli tudi v policiji, je potrdil direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob tem ocenil, da je bilo delo policije visoko strokovno in profesionalno.

Razpravo je odbor danes nadaljeval na zaprti seji, po kateri je za medije nastopil le poslanec Levice Miha Kordiš. Po njegovih besedah je iz javno dostopnih informacij mogoče sklepati, da so v policiji in političnem vrhu vedeli, kakšen protest se pripravlja, in bi stopnjevanje nasilja "na marsikateri točki lahko preprečili".

Tega niso storili, pač pa so uporabili solzivec, gumijaste naboje in vodni top. Uporaba teh represivnih sredstev pa je po Kordiševi oceni očitno ustrezala političnemu vrhu oz. premierju Janezu Janši in njegovemu krogu.

Tudi po Kordiševih informacijah so bili pri omenjenih dogodkih prisotni "predstavniki podzemlja", kot je pred dnevi razkril že notranji minister Hojs. Z dogodkom pa so po besedah poslanca Levice povezane tudi "skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami do stranke SDS".

Namige, da bi bil v ozadju protestov SDS, je sicer Hojs v današnjem pogovoru za Delo zavrnil. "Večje neumnosti pa še nisem slišal," je dejal. Spomnil je na proteste leta 2012, ki so se takrat začeli v Mariboru in se razširili tudi v Ljubljani. Bili so nasilni in "policisti so bili še huje ranjeni kot prejšnji četrtek". Po tistih protestih je druga vlada Janeza Janše padla. "Torej, to bi zdaj lahko pomenilo, da smo si organizirali proteste zato, da bomo lahko padli," je pripomnil.

Glede ocene, da je v ozadju nasilnih protestov tudi organizirani kriminal, pa je Hojs povedal, da to govori na podlagi tistih, ki so vabili na proteste, med katerimi je bil tudi Anis Ličina. "Ve se, v kakšnih postopkih je gospod, kolikor vem, gre za zadeve, povezane s trgovino z drogami, in podobne stvari," je dodal. Ob tem je izrazil ogorčenje, da je prav Ličina na TV Slovenija javno pozival k protestom.

On je na televiziji javno pozival, naj pridejo na proteste 5. novembra in da to ne bo tisto petkovo žvončkljanje, pač pa pravi protesti. Ta poziv si lahko pogledate v arhivu RTV. Po tem ga je začela policija intenzivno spremljati in direktor policije mi je povedal, da so poskušali z njim vzpostaviti tudi stik. Ličina jim je povedal, da ni v Sloveniji, ampak v Grčiji, kako je prišel tja, ni jasno, verjetno iz Beograda. Ko pa je prišel nazaj, so policisti z njim opravili razgovor.

Razprava o ozadju nasilnih protestov se je nadaljevala tudi na seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki je imela sicer na dnevnem redu oceno teroristične ogroženosti v Sloveniji in skupnega dvoletnega poročila o delu komisije. Predsednik komisije Matjaž Nemec je danes na Twitterju zgolj navedel, da se bo pred Knovsom nadaljeval zagovor direktorja Sove glede vloge agencije na protestih. Po seji pa podrobnosti razprave ni želel pojasnjevati.

Nemec je ob napovedi sklica seje sicer izpostavil vprašanje pristojnosti direktorja Sove glede obveščanja Janše o nasilnih protestih. Janša je namreč kmalu po protestu ob izrazih podpore policiji za profesionalno opravljeno delo objavil tudi fotografijo nekdanjega zaposlenega na zavodu za blagovne rezerve Ivana Galeta na prizorišču protestov, ki naj bi mu jo, kot je sklepati iz posnetka zaslona, poslal direktor Sove. Zato je Nemec na današnjo sejo povabil tudi premierja, a se je ta za odsotnost opravičil, so potrdili v njegovem kabinetu.