Odprema slovenske pomoči na Hrvaško za solidarno Evropo

22. 3. 2020, 19:05 | Aktualno | Vir: STA
Odprema slovenske pomoči na Hrvaško za solidarno Evropo (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Iz skladišča civilne zaščite je proti Zagrebu odpeljalo vozilo z deset šotori za bivanje, 60 posteljami, 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami. Obrambni minister Matej Tonin je ob odpremi pomoči po potresu na Hrvaškem izrazil upanje, da bo Evropa tudi v prihodnje solidarna, tako pri soočanju s koronavirusom kot v primeru takšnih nesreč.
 

Slovenija se je tako nemudoma odzvala na hrvaško prošnjo za pomoč zaradi potresa v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite, je ob skladišču civilne zaščite v Rojah pojasnil minister Tonin. Kot je dejal, se zdi, da v teh dneh usoda "resnično ne prizanaša".

"To je najmanj, kar lahko storimo, da pomagamo našim sosedom v teh kritičnih trenutkih," je pojasnil in izrazil upanje v solidarnost tudi v prihodnje. "Če kdaj, potem Evropa prav danes potrebuje solidarnost in Slovenija jo s to pomočjo tudi izkazuje," je poudaril.

Paket pomoči je po besedah ministra vreden 107.000 evrov, danes okoli 20. ure pa naj bi bil že v Zagrebu. Na meji naj bi tovorno vozilo civilne zaščite dobilo tudi posebno spremstvo, tako da bo pomoč kar najhitreje dostavljena v hrvaško prestolnico.

Hrvaška je v okviru mehanizma civilne zaščite sicer zaprosila za dve vrsti pomoči, tako zaradi potresa kot tudi zaradi koronavirusa.

Pomoč južni sosedi sta v pogovorih s hrvaškima kolegoma Andrejem Plenkovićem in Gordanom Grlićem Radmanom sicer danes ponudila tudi premier Janez Janša in zunanji minister Anže Logar. Prav tako je sočutje in solidarnost s Hrvaško v daljšem telefonskem pogovoru s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem izrazil predsednik republike Borut Pahor.