Ognjeni pekel, kakršnega na severozahodu ZDA ne pomnijo

12. 9. 2020, 09:37 | Aktualno | Vir: STA

              Ognjeni pekel, kakršnega na severozahodu ZDA ne pomnijo (foto: profimedia) profimedia

Na severozahodu ZDA od Kalifornije, Washingtona pa do Oregona se nadaljuje ognjeni pekel, ki nima primerjave v zgodovini območja, čeprav je najhuje v divjini daleč od večjih naselij, smrtnih žrtev pa je bilo doslej 26. Vendar pa v Oregonu, kjer je umrlo šest ljudi, pogrešajo več deset ljudi.

Največji požar v zgodovini Kalifornije oziroma kar v ZDA je doslej v nacionalnem parku Mendocino severozahodno od Sacramenta požgal 300.000 hektarjev površin.

V Kaliforniji je trenutno pod ukazom za evakuacijo 68.000 ljudi, v Oregonu pa so doslej v nekaj dneh evakuirali 40.000 ljudi, pod ukazom ali svarilom pa jih je skupaj 500.000, kar je deset odstotkov prebivalcev države. Ameriški mediji so v četrtek na podlagi obvestil vodstva države napačno poročali, da so že evakuirali 500.000 ljudi.

V petek je umrlo še sedem ljudi, ki so umrli v požaru 137 kilometrov severno od Sacramenta. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je med obiskom uničenega blizu kraja Oroville jezno zatrdil, da gre za posledice podnebnih sprememb. Konservativni komentatorji v ZDA takšne kot je Newsom in guvernerko Oregona Kate Brown, ki trdi isto, obtožujejo, da si vse skupaj izmišljajo.

Na jugu Oregona je ogenj v pasu dolgem več kilometrov uničil prikoličarska in druga naselja, mestece z 9000 prebivalci Molalla 40 kilometrov južno od Portlanda je le še pogorišče. Ogroženo območje sedaj sega le pet kilometrov od Portlanda.

V Oregonu, kjer trenutno pogrešajo več deset ljudi, se širijo dezinformacije po družbenih medijih, da požare netijo desničarske ali levičarske skupine. Policija opozarja ljudi, naj tem neumnostim ne verjamejo.