Okroglega usnja ni. In pika.

4. 12. 2007, 16:13 | Aktualno | Vir: Playboy

Bralo se bo morda kot oglas za Adidas, pa ne gre drugače. Od leta 1970 pač na vseh velikih nogometnih tekmovanjih brcajo njihove žoge. In vsaka je nekaj posebnega.

1970, SP v Mehiki, adidas Telstar

Prvak: Brazilija

Najstrelec: Gerd Müller, ZRN, 10 golov

Tako kot druge žoge tega časa je bila tudi žoga Telstar narejena iz usnja, imela pa je 32 ročno šivanih ploskev (12 črnih pentagonov in 20 belih heksagonov) in bila tako najbolj okrogla žoga svojega časa. SP v Mehiki je bilo prvo svetovno prvenstvo v nogometu s televizijskim prenosom v živo in Telstar (iz besedne zveze “star of television”) je bila na črno-belih TV-zaslonih kot prva žoga, okrašena s črnimi pentagoni, vidnejša od vseh pred njo. Telstar je tudi tista žoga, ki je s svojo podobo prerasla v simbol te igre.

1974, SP v Nemčiji, adidas Telstar in adidas Chile

Prvak: ZR Nemčija

Najstrelec: Gregorz Lato, Poljska, 7 golov

Tega leta so na prvenstvu uporabljali obe žogi, Telstar in njeno popolnoma belo različico Chile, poimenovano v spomin na belo žogo s svetovnega prvenstva v Čilu leta 1962. Materiali in tehnike so bili pri obeh žogah identični.

1978, SP v Argentini, adidas Tango

Prvak: Argentina

Najstrelec: Mario Kempes, Argentina, 6 golov

Nova klasika oblikovanja nogometnih žog – adidas Tango. Dvajset ploskev s triadami je ustvarilo optični vtis 12 identičnih krogov. Naslednjih pet prvenstev je žoga temeljila na tej obliki.

1982, SP v Španiji, adidas Tango Espan~a

Prvak: Italija

Najstrelec: Paolo Rossi, Italija, 6 golov

Žoga Tango je bila le rahlo predelana, ponašala pa se je s pomembno tehnološko inovacijo. Žoga, narejena iz usnja, je imela namreč re­volucionarne šive, ki so dramatično zmanjšali absorpcijo vode. Tango Espan~a je bila zadnja žoga, narejena iz us­nja, ki so jo uporabljali na nogometnem SP.

1986, SP v Mehiki, adidas Azteca

Prvak: Argentina

Najstrelec: Gary Lineker, Anglija, 6 golov

Ta žoga je prinesla revolucijo v svet nogometnih žog in njihovih proizvodnih tehnik. To je bila namreč prva sintetična nogometna žoga, ki so jo brcali na kakem nogometnem SP. Z uporabo sintetičnih materialov so povečali njeno vzdržljivost in še zmanjšali absorpcijo vode.

1990, SP v Italiji, adidas Etrusco Unico

Prvak: ZR Nemčija

Najstrelec: Salvatore Schillaci, 6 golov

Prva žoga z notranjim slojem iz črne poliuretanske pene, s čimer je postala popolnoma vodotesna, odzivnejša in hitrejša kot kdajkoli prej. Tri etruščanske levje glave so krasile vsako od 20 triad žoge Tango.

1994, SP v ZDA, adidas Questra

Prvak: Brazilija

Najstrelca: Hristo Stojčkov, Bolgarija, in Oleg Salenko, Rusija, oba po 6 golov

Prva žoga s slojem iz bele poliuretanske pene, zaradi katerega je bila na otip mehkejša, hitrejša in jo je bilo mogoče bolje kontrolirati.

1998, SP v Franciji, adidas Tricolore

Prvak: Francija

Najstrelec: Davor Šuker, Hrvaška, 6 golov

Prva večbarvna žoga. Francoska zastava in nacionalne barve so navdihnili njeno obliko in ime. Imela je sloj iz tako imenovane sintaktične pene, tesne matrice iz posamičnih zelo vzdržljivih mikro balončkov, napolnjenih s plinom. Tako je postala še odzivnejša in vzdržljivejša.

2002, SP v Južni Koreji in na Japonskem, adidas Fevernova

Prvak: Brazilija

Najstrelec: Ronaldo, Brazilija, 8 golov

Po letu 1978 prva žoga, ki je pomenila prelom s tradicionalnim dizajnom tango. Prvenstvo se je prvič v zgodovini igralo v Aziji in temu je sledil tudi videz žoge. Imela je sloj iz rafinirane sintaktične pene in posledično superiorne lastnosti.

2006, SP v Nemčiji, adidas +Teamgeist

Žoga z radikalno novo 14-panelno konfiguracijo z manj robovi in manj šivi, ki oblikujejo popolnoma okroglo zunanjost in tako prinašajo velike izboljšave pri natančnosti žoge in nadzoru nad njo. Žoga, katere lastnosti odločno prekašajo lastnosti vseh drugih pred njo, je črno-bela, torej v tradicionalnih barvah nemške ekipe, z dodatkom zlate, barve pokala FIFA.

Sicer prvi nogometaš, ki je dvignil zlati pokal FIFA, kot ga poznamo danes, je bil leta 1974 kapetan nemškega moštva na SP v Nemčiji, Franz Beckenbauer, danes predsednik organizacijskega odbora za pripravo svetovnega nogometnega prvenstva 2006 v Nemčiji. Ime žoge, +Teamgeist, izhaja iz ekipnega duha kot tiste odločilne lastnosti, ki skupino izvrstnih posameznikov poveže

v zmago­valno ekipo.

Zanimivosti:

  • Pred letom 1970 so bile žoge enobarvne, rjave ali bele, običajno sešite iz 18 podolgovatih kosov usnja, podobno modernim žogam za odbojko, z notranjim zračnim mehurjem.
  • Žoga mora biti po pravilih FIFA narejena iz usnja ali drugega primernega materiala. Njen obseg mora meriti največ 70 in najmanj 68 centimetrov. Ob začetku tekme lahko tehta največ 450 in ne manj kot 410 gramov. Na nadmorski višini 0 mora biti tlak v žogi med 60 in 110 kPa.
  • Prva uradna žoga kakega svetovnega prvenstva je bila brazilska Superball na prvenstvu v Braziliji leta 1950.

TEKST: B. B.