Okuženi češki predsednik iz izolacijskega prostora imenoval novega predsednika vlade

28. 11. 2021, 14:28 | Aktualno | Vir: STA

              Okuženi češki predsednik iz izolacijskega prostora imenoval novega predsednika vlade (foto: profimedia) profimedia

Češki predsednik Miloš Zeman je Petra Fialo danes imenoval za novega predsednika vlade. Fiala je zaprisegel v predsedniški rezidenci pri Pragi v navzočnosti Zemana, ki je okužen z novim koronavirusom, zaradi česar je slednji v času zaprisege sedel za prozorno plastično pregrado.

Imenovanje Fiale za premierja med slovesnostjo na dvorcu v Lanyju zahodno od Prage je oznanil vodja Zemanovega urada Vratislav Minar, v živo pa ga je predvajala tudi televizija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

77-letni Zeman, pri katerem so pred dvema dnevoma potrdili okužbo z novim koronavirusom, je v soboto zapustil bolnišnico. Ob tem so sporočili, da bo imenoval predsednika češke vlade, pri čemer pa ni bilo jasno, kako bo imenovanje potekalo, saj bi moral biti Zeman v skladu s pravili dva tedna v izolaciji.

Zeman je 57-letnemu Fiali, vodji Demokratske državljanske stranke (ODS), v začetku novembra podelil mandat za sestavo vlade. Pred tem se je dlje časa ugibalo, da bi lahko predsednik mandat podelil dosedanjemu premierju Andreju Babišu, čigar stranka Ano je na volitvah prejela največjo podporo, vendar pa med strankami ni našla zaveznikov za oblikovanje parlamentarne večine.

To pa je uspelo petim strankam nove konservativno-liberalne koalicije, ki ima v parlamentu večino 108 od 200 poslanskih sedežev.

Do imenovanja nove vlade, ki se pričakuje sredi decembra, bo tekoče posle opravljala vlada Andreja Babiša. Slednji se je znašel pod pritiskom zaradi razkritij v Pandorinih dokumentih o njegovih spornih nepremičninskih poslih.

Nova vlada se bo med drugim morala spopasti s četrtim valom pandemije covida-19, ki je Češko močno prizadel. Sedemdnevna incidenca znaša 1191 na 100.000 prebivalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.