Omilitev ukrepov v Nemčiji po 19. aprilu

Zmanjšanje števila okužb

14. 4. 2020, 11:52 | Aktualno | Vir: STA

              Omilitev ukrepov v Nemčiji po 19. aprilu (foto: Profimedia) Profimedia

Nemški znanstveniki menijo, da bi ukrepe za zajezitev novega koronavirusa lahko začeli rahljati po 19. aprilu. Nemška kanclerka Angela Merkel bo njihovo mnenje upoštevala, ko bo njena vlada odločala o tem, kako naprej, poroča spletni portal Deutsche Welle.

Nemška akademija znanosti Leopoldina je v ponedeljek priporočila, da bi lahko v državi začeli rahljati omejitve javnega življenja po nedelji, 19. aprila. Za začetek bi lahko odprli nekatere šole ob upoštevanju higienskih pravil. Prav tako bi lahko odprli trgovine in restavracije, če bi strogo upoštevali pravila družbene razdalje.

Znanstveniki so tudi predlagali, naj vlada uvede obvezno uporabo zaščitnih mask v javnosti. "Vsak državljan bi moral imeti v prihodnosti to vrsto zaščite ust in nosu in jo nositi vsakič, ko ukrepov družbene razdalje ni mogoče spoštovati," je za časnik Der Spiegel izjavil predsednik akademije Gerald Haug.

V akademiji menijo, da bi se morali postopoma odpreti tudi vladni uradi, zasebna in javna potovanja ter veliko večino javnih prireditev pa bi lahko dopustili počasi in postopno.

Merklova bo imela v sredo virtualno srečanje s premierji 16 zveznih držav, pri čemer bodo upoštevali mnenja, ki so jih podali znanstveniki Leopoldine.

Omejitve, ki so trenutno v veljavi, se iztečejo v nedeljo. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je minuli teden nakazal, da bi lahko vlada po 19. aprilu omilila nekatere omejevalne ukrepe.

Podpora javnosti

Nemci po poročanju portala Deutsche Welle v veliki meri spoštujejo omejitve, ukrepi pa uživajo podporo javnosti. Po anketi nemške tiskovne agencije dpa je sicer od uvedbe omejitev disciplina med prebivalstvom nekoliko popustila.

V Nemčiji se število novih okužb s koronavirusom počasi zmanjšuje. Do zdaj so potrdili več kot 127.000 okužb, 3022 ljudi je umrlo.