Opozicijske stranke in del koalicije kritični do ravnanja Ukoma, ki je ustavil financiranje STA

Odbor DZ za kulturo

5. 12. 2020, 01:42 | Aktualno | Vir: STA

              Opozicijske stranke in del koalicije kritični do ravnanja Ukoma, ki je ustavil financiranje STA (foto: STA/Tamino Petelinšek) STA/Tamino Petelinšek

Iz stališč članov odbora DZ za kulturo izhaja, da Slovenija potrebuje STA in da ta dela dobro. V opoziciji vidijo odločitev Ukoma o začasnem prenehanju financiranja STA kot napad na medije, kritikam poteze Ukoma se pridružuje tudi del koalicije. V SDS in NSi pa menijo, da je zaplet hitro rešljiv, le STA mora posredovati želene dokumente Ukomu.

Poslanka koalicijske SMC Janja Sluga je opozorila, da je po zakonu o STA vlada ustanoviteljica agencije in je tako dolžna financirati nekaj, kar STA že vrsto let več kot korektno opravlja. Podpisnik in skrbnik pogodbe je res Ukom, a zakon govori o vladi kot ustanoviteljici. Zato jo je zanimalo, kakšna ostala pooblastila je vlada dala Ukomu in s katerim aktom, da si lahko jemlje pravice, da nastopa v imenu vlade.

Z Ukoma so ji odgovorili, da tak dokument ne obstaja. Pojasnili so le, da je bila STA ustanovljena leta 1991, ko se je pri predhodniku Ukoma, sekretariatu za informiranje, odprla posebna proračunska postavka. To je bila tudi ves čas podlaga uradu, da sklene pogodbo s STA, so ji po besedah Sluge še odgovorili na Ukomu. Sama bi zato pričakovala, da bi najprej uredili to.

Izpostavila je tudi, da nadzorni svet STA ob obravnavi letnih poročil ni niti enkrat opozoril, da je kaj narobe, poudarila pa tudi vlogo STA v času epidemije, ko se je bistveno okrepilo poročanje o tem, bistveno več je tudi podpore drugim medijem, ki ne morejo sodelovati na dogodkih.

Dodatno je opozorila, da so ob zadnji razpravi posebej poudarjali, da se bliža leto predsedovanja Slovenije EU in bo STA tista, ki bo nosila večje breme informiranja. In po njenih besedah je bilo takrat v načrtu, da se STA povečajo sredstva. "Zaprosila sem za podatek in ga dobila, v njem je natančno ista številka kot za letos," je dejala in vprašala, zakaj se sredstva ne povečujejo.

Njen poslanski kolega Branislav Rajić pa je dejal, da v tej zgodbi preveva vonj po maščevanju in discipliniranosti, "ampak takšni prijemi so izzveneli in danes se tako ne opravlja niti dresura psa". "Dresura novinarjev pa je deplasirana že 200 let," je še povedal.

Po mnenju poslanca Levice Luke Mesca pa gre pri tej potezi Ukoma "za najhujši, najbolj direkten, najbolj vulgaren udarec demokraciji v Sloveniji v zadnjih 30 letih". To je napad na inštitucijo, ki je temelj slovenske demokratičnosti, tudi državnosti, je prepričan. Dodal je, da je bila STA ustanovljena leta 1991 z jasno misijo, to je zagotoviti neodvisnost slovenske javne sfere.

Marko Bandelli pa je dejal, da so v SAB ogorčeni.

"Poznamo orbanizacijo in to je nov napad na neodvisne javne medije. To je napad na demokracijo. Ni hujšega kot to, da se posega v neodvisnost medijev," je dejal.

Opozoril je, da pravice družbenika v skladu z zakonom o STA izvaja vlada, dolžnost ustanovitelja pa je zagotoviti institucionalno avtonomijo. "Nobene pravice nimate ustaviti financiranja STA," je poudaril.

Poslanka SDS Alenka Jeraj se je distancirala od tvita predsednika stranke in premierja Janeza Janše. Po njenem mnenju je izjava, da je STA sramota, žaljiva in neprimerna. Kot je dejala, ni nihče rekel, da STA ne opravlja svojega dela ali da dela slabo. Potrebujemo STA in tudi ni nikomur v interesu, da se STA preneha nakazovati sredstva ali celo ustavi delovanje agencije, je povedala Jerajeva in dodala, da če bi imeli takšne namene, potem v proračunih za prihodnji dve leti ne bi namenili denarja za STA.

"Človek ima ob tem občutek, da se prepiramo za oslovo senco. Če ni problem v dokumentaciji, ki bi jo dali vladi, zakaj je ne želite dati Ukomu," je vprašala.

Tudi Mojca Škrinjar (SDS) je dejala, da ne ocenjuje, da STA slabo dela. "Tega nisem rekla, drugi pa lahko pišejo, kakor hočejo." Ob tem je poudarila, da "STA potrebujemo". Mora pa STA delovati transparentno, ustanovitelj ima pravico to nadzorovati, je dodala. Po njenem mnenju je današnja seja odbora za kulturo nepotrebna. "STA naj pošlje podatke, ki jih zahteva ustanovitelj, in mislim, da bo to rešeno še isti dan."

Tudi poslanka NSi Tadeja Šuštar verjame, da je zaplet hitro rešljiv. Direktor STA Bojan Veselinovič naj v skladu s pogodbo z Ukomom predloži dokumentacijo, ta pa bo takoj nadaljeval s financiranjem.

Jurij Lep je opozoril, da so v DeSUS že v začetku poletja ostro nasprotovali predlaganemu paketu medijske zakonodaje, med katero je bila tudi novela zakona o STA. Poudaril je, da je zelo pomembno, da STA ostane medij, ki je v Sloveniji najbolj nevtralen. "V DeSUS smo korekten koalicijski partner. Ampak zdaj se mi zdi, kot da preizkušajo, koliko dolgo bomo zdržali," je dodal.

Po mnenju poslanke LMŠ Lidije Divjak Mirnik pa so vprašanja, ki jih je direktor Ukoma Uroš Urbanija naslavljal na STA, šolski primer vmešavanja v avtonomijo in uredniško neodvisnost. Poleg tega se sprašuje, kako je vlada načrtovala proračun za prihodnje leto, v katerem so tudi sredstva za financiranje STA, če pa direktor Ukoma ne more oceniti primernega financiranja.

Njena poslanska kolegica Jerca Korče pa je poudarila, da politika najbolj zaščiti vse avtonomne institucije, če se vanje ne vtika. Urbaniji je očitala sprenevedanje, ki da se ga gre v ciničnih dopisih STA, po njenem mnenju gre le za izvajanje pritiskov s pozicije moči. Ob tem je opozorila, da ni slišala niti enega argumenta, komu koristi ta zamrznitev financiranja.