Pandemija covida-19 naj bi se po svetu umirjala, v Sloveniji zaenkrat omejeno število novih primerov okužb

25. 8. 2020, 19:18 | Aktualno | Vir: STA

              Pandemija covida-19 naj bi se po svetu umirjala, v Sloveniji zaenkrat omejeno število novih primerov okužb (foto: Profimedia) Profimedia

Pandemija covida-19, ki je doslej terjala že več kot 814.000 življenj, se po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umirja, saj so v preteklem tednu po svetu zabeležili pet odstotkov manj novih primerov okužbe in 12 odstotkov manj smrti kot teden prej. V Sloveniji so v ponedeljek potrdili 21 okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji je trenutno 414 aktivno okuženih, kar pomeni, da je trenutno nekaj več kot 20 primerov aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev. Med drugim so okuženo potrdili v Koroškem domu starostnikov. Umrl ni noben bolnik s covidom-19.

Od 21 potrjenih primerov je bilo opoldne 13 primerov še v epidemiološki preiskavi, en vnos pa prihaja iz sosednje Hrvaške, do koder vstop v Slovenijo od danes ni več mogoč brez 14-dnevne karantene. "Ob teh številkah smo lahko precej bolj mirni v pričakovanju prvega šolskega dne prihodnji torek," je danes dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Tako se število vnesenih okužb z novim koronavirusom iz tujine postopno, a vendar realno znižuje, kar nakazuje na pravočasno in pravilno odločitev glede umestitve držav na rdeči seznam, je dodal Kacin.

S Hrvaške se je sicer minuli konec tedna in v ponedeljek, potem ko je vlada prejšnji teden uvrstila Hrvaško na rdeči seznam epidemiološko nevarnih držav, v domovino vrnilo nekaj več kot 60.000 slovenskih državljanov. Prevelikega navala na meji ni bilo, saj so se nekateri očitno vrnili že v dneh pred tem. Na Hrvaškem pa jih po nekaterih ocenah ostaja med 30.000 in 40.000.

Do 12. ure na mejnih prehodih izdanih 96 odločb

Z ministrstva za zdravje so za STA sporočili, da so danes do 12. ure na mejnih prehodih izdanih 96 odločb. Na mejnih prehodih s Hrvaško so izdali 88 karantenskih odločb. Podatkov o tem, iz katerih držav so prihajale osebe, ki so prečkale mejo s Hrvaško, nimajo.

Do danes so skupaj izdali 54.900 karantenskih odločb, od tega 49.800 odločb osebam ob vstopu v Slovenijo ter 4700 zaradi visokorizičnega kontakta, so še dodali.

Sicer pa se bo vlada v sredo ponovno sestala s svetovalno skupino za covid-19. Premlevali bodo ukrepe za jesenski val širjenja okužb, govorili bodo tudi o začetku šolskega leta. Zlasti zaradi začetka šolskega leta si vlada prizadeva incidenco do prihodnjega torka še "občutno znižati".

Pouk po modelu B

Zaenkrat je predvideno, da bo pouk 1. septembra v šolah stekel po modelu B, ki predvideva pouk v šoli za vse učence in dijake ob upoštevanju priporočil NIJZ. Še prej bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec o tem sprejela interni sklep, šole pa bodo prejele okrožnico.

Če bi se epidemiološka slika v državi bistveno poslabšala, bi prešli na model C, ki predvideva, da se del učencev in dijakov izobražuje v šoli, del pa na daljavo, model D pa določa, da se na daljavo izobražujejo vsi. Model A sicer predvideva, da v šolo odidejo vsi učenci in dijaki kot običajno in brez omejitev.

Veliko več aktivno okuženih, kar 65 na 100.000 prebivalcev, imajo v sosednji Hrvaški. V preteklih 24 urah so potrdili 219 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 sta umrla še dva bolnika. Trenutno imajo 2231 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju je 167 bolnikov, od tega jih je devet na ventilatorjih.

Največ novih primerov, in sicer 71, so znova zabeležili v splitsko-dalmatinski županiji. Sledi Zagreb s 30 primeri. Velik skok okuženih beležijo v zadrski županiji, kjer so potrdili 26 novih primerov. V istrski županiji imajo 13 novookuženih, število novih primerov raste tudi v brodsko-posavski županiji, kjer so imeli v ponedeljek 14 novih primerov, danes pa 20.

WHO

Po podatkih, ki so jih WHO posredovale države, se je med 17. in 23. avgustom po svetu s koronavirusom na novo okužilo več kot 1,7 milijona ljudi, umrlo pa je 39.000 bolnikov s covidom-19. V primerjavi s tednom med 10. in 16. avgustom je bilo novih primerov pet odstotkov manj, smrti pa 12 odstotkov manj.

Najbolj prizadeta ostaja ameriška celina, kjer so zabeležili polovico vseh novih primerov in 62 odstotkov vseh smrti preteklega tedna. Vendar pa so se tam razmere v preteklem tednu najbolj izboljšale. Število novih okužb je v primerjavi s tednom prej upadlo za 11 odstotkov, število smrti pa za 17 odstotkov. To je deloma posledica umirjanja v ZDA in Braziliji, ki sta najhuje prizadeti državi v pandemiji na svetu.

Se je pa močno povečalo število primerov in smrti v več karibskih državah in ozemljih, kar bi lahko bilo po navedbah WHO deloma posledica obnovitve turizma. Število novih okužb in smrti se je na tedenski ravni povečalo tudi v jugovzhodni Aziji, in sicer oboje za štiri odstotke. Tam najhuje prizadeta država ostaja Indija z več kot 455.000 novimi primeri v minulem tednu.

V Evropi število novih okužb še naprej narašča, a se je to upočasnilo. Med 17. in 23. avgustom so potrdili odstotek več okužb kot v tednu pred tem. Še naprej pa se zmanjšuje število smrtnih žrtev, na tedenski ravni za 12 odstotkov.

Pripravila: Anja Gorenc