Pandemija covida-19 v polnem zagonu, v Rusiji registrirali drugo cepivo proti covidu-19

Novi ukrepi

14. 10. 2020, 19:55 | Aktualno | Vir: STA

              Pandemija covida-19 v polnem zagonu, v Rusiji registrirali drugo cepivo proti covidu-19 (foto: Profimedia) Profimedia

Na dan, ko smo v Sloveniji potrdili rekordnih 707 okužb z novim koronavirusom, o rekordih poročajo tudi iz sosednje Hrvaške in Avstrije ter iz več drugih držav, ki posledično uvajajo nove ukrepe. 

V sosednji Hrvaški so poročali o rekordnih 748 okužbah in ob tem uvedli ostrejše ukrepe v gostinskih lokalih. V Avstriji so potrdili 1346 novih okužb, v Bosni in Hercegovini, kjer je umrlo še 11 bolnikov, pa prav tako rekordnih 476 okužb.

O rekordih so poročali tudi iz drugih evropskih držav. Na Poljskem so prvič poročali o več kot 6000 okužbah - potrdili so jih 6526, umrlo je tudi največ bolnikov s covidom-19 doslej - 116.

V Belgiji so potrdili še 7360 okužb, vključno s tistimi od konca minulega tedna. S tem se je močno okrepilo povprečno število dnevno potrjenih okužb, ki je v tednu med 4. in 10. oktobrom znašalo 5057.

V Švici in Lihtenštajnu so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 2823 okužb, kar je skoraj enkrat več kot dan prej.

Hitro širjenje novega koronavirusa na Nizozemskem že ogroža javno zdravstvo. V Amsterdamu, Rotterdamu in Haagu so morali že začasno zapreti nujno pomoč v nekaterih bolnišnicah. Pričakujejo, da bodo do novembra morali v bolnišnicah v najboljšem primeru odpovedati 40 odstotkov običajne oskrbe.

Raziskava londonskega Imperial Collegea, ki je zajela 19 evropskih držav ter Avstralijo in Novo Zelandijo, je pokazala, da so Španija, Anglija in Wales v prvem valu pandemije od sredine februarja zabeležile najvišje ravni presežnih smrti. Našteli so 206.000 več smrti, kot bi jih bilo pričakovati glede na povprečje preteklih let. Od tega jih je bilo uradno pripisano covidu-19 167.148.

Številne od preostalih približno 40.000 naj bi bile prav tako posledica novega koronavirusa, a niso zavedene kot take, saj zlasti v začetku pandemije številne države niso sistematično testirale obolelih. Tako bi lahko bile posledica preobremenjenega zdravstvenega sistema, kar je imelo včasih za posledico zamujeno zdravljenje raka in pomanjkljiv dostop do nujne medicinske pomoči po srčnem napadu ali nesreči.

Severna Irska, kjer v zadnjem tednu beležijo po več kot 800 okužb dnevno, se je odločila, da bodo širjenje okužb skušali zajeziti z zaprtjem pubov in restavracije s petkom za mesec dni. Dva tedna pa bodo doma od ponedeljka ostali osnovnošolci in dijaki.

Za zaprtje barov in restavracij, pa tudi omejitve števila ljudi v trgovinah in drugod, so se s petkom za dva tedna odločili tudi v španski pokrajini Katalonija.

Iz Rusije so poročali o rekordnih 14.231 novih okužbah. Starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah se bodo od ponedeljka tako morali znova šolati na daljavo.

V Rusiji registrirali drugo cepivo

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes sporočil, da so v Rusiji registrirali drugo cepivo proti covidu-19 in da je tretje cepivo že v delu, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Registrirali so cepivo EpiVacCorona, ki so ga razvili v raziskovalnem centru za virologijo in biotehnologijo Vektor v sibirskem mestu Novosibirsk. Dodal je še, da po njegovih informacijah razvijajo že tretje cepivo, ki ga trenutno testirajo v raziskovalnem centru Šumakov Ruske akademije znanosti.

Rusija je 11. avgusta sporočila, da so prvi na svetu registrirali cepivo proti covidu-19 z imenom Sputnik V. Vest je vzbudila zaskrbljenost med zahodnimi znanstveniki, da je bilo cepivo, ki ga je razvil moskovski raziskovalni center Gamaleja, odobreno še pred izvedbo vseh potrebnih kliničnih preizkusov.

Ruski znanstveniki so cepivo, s katerim se je prostovoljno cepila tudi ena od Putinovih hčerk, vzeli v bran. Trdijo, da je oseba po cepljenju imuna na novi koronavirus in da cepivo nima stranskih učinkov, navaja nemške tiskovna agencija dpa.

Preden bodo v Rusiji začeli z množičnim cepljenjem pred koncem leta bodo najprej cepili zdravstveno osebje in učitelje.

Putin je registracijo novega cepiva objavil na dan, ko so iz države poročali o največjem dnevnem številu novih okužb - 14.231. Doslej so v Rusiji potrdili že 1,3 milijona okužb. Iz Moskve so sporočili, da se bodo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužb starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah od ponedeljka morali znova šolati na daljavo.

V Iranu, od koder so poročali o rekordnih 279 smrtih bolnikov s covidom-19 in 4830 novih okužbah, začasno uvajajo omejitve potovanj v pet velikih mest, tudi prestolnico Teheran.

Vodilni nemški gospodarski inštituti so medtem poslabšali napoved nemške gospodarske rasti. Vpliv pandemije covida-19 bo dolgotrajnejši, kot so napovedovali spomladi, zato so napoved za letos poslabšali za 1,3 odstotne točke na 5,4-odstotni padec. Prihodnje leto naj BDP zrasel za 4,7 odstotka, kar je 1,1 odstotne točke manj od prejšnje napovedi.

Evropska investicijska banka (EIB) je medtem odobrila 5,1 milijarde evrov financiranja za podporo investicij podjetij, ki jih je najbolj prizadela koronavirusna kriza.

Pripravila: Vesna Rojko