Pandemija se v azijskih državah že umirja

Število okužb pada

24. 4. 2020, 06:35 | Aktualno | Vir: STA

              Pandemija se v azijskih državah že umirja (foto: Profimedia) Profimedia

V več azijskih državah se razmere v zvezi s pandemijo covida-19 umirjajo. Na Kitajskem že osmi dan zapored niso zabeležili nobene smrtne žrtve te bolezni, pada tudi število novih okužb. Tudi v Južni Koreji število novih okužb ostaja nizko. V Vietnamu so začeli rahljati drastične ukrepe ob pandemiji.

Kitajska

Na Kitajskem, kjer se je novi koronavirus pojavil, že osmi dan zapored, niso zabeležili nobene nove smrtne žrtve covida-19. Potrdili so deset novih okužb z novim koronavirusom, medtem ko so jih v sredo 30. Pada tudi število primerov, uvoženih iz tujine - v zadnjem dnevu so jih zabeležili šest, dan prej 23.

Južna Koreja

Tudi v Južni Koreji, ki je bila po Kitajski naslednja država z večjim izbruhom bolezni, število novih okužb ostaja nizko. V zadnjih 24 urah so tako potrdili osem novih okuženih, od tega štiri uvožene primere. Umrla sta dva človeka, skupno doslej 240. Konec februarja, ko je bil v tej državi vrhunec epidemije, so beležili tudi do 900 novih okužb na dan. Skupno so v Južni Koreji potrdili 10.702 primera okužbe, od tega je 8000 ljudi že ozdravelo.

Južnokorejska centralna banka je danes sporočila, da je 12. največje svetovno gospodarstvo zaradi pandemije zabeležilo najslabše četrtletne rezultate v zadnjem desetletju. BDP se je v prvem letošnjem četrtletju tako skrčil za 1,4 odstotka. Oblasti svarijo, da sledijo še hujše posledice za južnokorejsko gospodarstvo.

Vietnam

V Vietnamu so danes začeli rahljati drastične ukrepe ob pandemiji, potem ko šest dni niso zabeležili nobene nove okužbe. Ukrepe so najprej sprostili v prestolnici Hanoj in trgovskem središču Hošiminh, kjer so danes začele delovati tudi nenujne storitve in podjetja. Še vedno je v karanteni več manjših mest, med njimi mesto Dong Van blizu meje s Kitajsko, kjer so potrdili okužbo pri neki deklici.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je danes začelo delovati nekaj kavarn, na ulicah pa je bilo relativno mirno, morda tudi zaradi spomladanskega deževja.

Ta komunistična država, kjer so doslej zabeležili le 268 okužb z novim koronavirusom in nobene smrtne žrtve covida-19, velja za zgled, kako lahko manj premožne države uspešno zajezijo epidemijo.