Pandemija v ZDA presegla nov mejnik - pet milijonov okuženih

Umrlo 162.441 ljudi

9. 8. 2020, 17:02 | Aktualno | Vir: STA

              Pandemija v ZDA presegla nov mejnik - pet milijonov okuženih (foto: profimedia) profimedia

V ZDA so danes zjutraj presegli mejnik pet milijonov okužb z novim koronavirusom. Obenem so potrdili že več kot 162.000 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa.

Najhuje prizadeta država na svetu v pandemiji covida-19 je do danes potrdila 5.000.603 okužb in 162.441 smrti. Na dan so oblasti v zadnjem času v povprečju javile nekaj več kot 1000 smrtnih žrtev in okrog 60.000 novih okužb. Eno od žarišče je Kalifornija, kjer so do petka potrdili že več kot 10.000 umrlih zaradi covida-19.

Američani so glede na ankete nezadovoljni s tem, kako ameriški predsednik Donald Trump obvladuje krizo. Na to ga je danes opozoril tudi njegov tekmec na prihajajočih predsedniških volitvah, demokrat Joe Biden, ko je opozoril, da so v državi potrdili že več kot pet milijonov okužb.

"To je številka, ki osupne um in zlomi srce. Vsakič ko se številka poveča, predstavlja spremenjeno življenje, družino, ki jo je prizadela tesnoba, družbo na robu. Ne bi smelo postati tako hudo," je tvitnil.

Trump je v soboto sicer podpisal izvršni ukaz glede pomoči Američanom in podjetjem ob pandemiji covida-19, potem ko se o tem niso uspeli dogovori pogajalci Bele hiše in demokratov v kongresu.