Peru je po ponovni preučitvi podatkov več kot podvojil število smrtnih žrtev covida-19

Najvišja smrtnost med državami

1. 6. 2021, 07:41 | Aktualno | Vir: STA

              Peru je po ponovni preučitvi podatkov več kot podvojil število smrtnih žrtev covida-19 (foto: Shutterstock) Shutterstock

Vlada je dvignila število z nekaj več kot 69.000 na skoraj 181.000 po nasvetu strokovnjakov, ki so ugotovili, da niso bile vključene vse smrti, ki jih je z veliko verjetnostjo povzročil covid. Peru ima po novem najvišjo smrtnost glede na število prebivalcev.


 

Skupina strokovnjakov je v poročilu navedla, da obstoječa metodologija prikazuje prenizko število smrtnih žrtev covida-19. Mednje po novem ne bodo več šteli le tistih, ki so bili pozitivni na testiranju na okužbo z novim koronavirusom, temveč bodo upoštevali tudi "verjetne" primere, epidemiološko povezane s potrjenimi primeri, ter tiste s klinično sliko, kakršna se kaže pri covidu-19.

Perujska vlada je skupino sklicala aprila, sestavljajo pa jo strokovnjaki iz javnega in zasebnega zdravstva v Peruju in iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Premierka države Violeta Bermudez je poročilo pospremila z besedami, da Peru zahvaljujoč tej skupini sedaj razpolaga z izčrpnejšimi številkami, ki da bodo tudi koristne pri spremljanju pandemije in sprejemanju ustreznih ukrepov.

Po prilagoditvi števila ima po novem Peru najvišjo smrtnost med covidnimi bolniki na svetu, ugotavljata tako francoska tiskovna agencija AFP kot ameriška univerza Johnsa Hopkinsa. V državi tako beležijo več kot 500 smrti na 100.000 prebivalcev. Na drugem mestu je Madžarska z nekaj več kot 300 smrtnimi primeri na 100.000 prebivalcev.

Peru je doslej potrdil več kot 1,9 milijona okužb z novim koronavirusom. Z drugim valom epidemije se država bojuje od decembra lani, 1. aprila so potrdili rekordnih skoraj 13.000 okužb. V zadnjih mesecih so se pri obravnavi covidnih bolnikov soočali s pomanjkanjem kisika. V bolnišnicah je trenutno skoraj 12.000 covidnih bolnikov, a se razmere umirjajo.

Februarja je država začela kampanjo cepljenja, a ta le počasi napreduje. Vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 je doslej prejelo pet odstotkov prebivalcev.