Peter Vilfan odstopil z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade

1. 3. 2019, 13:46 | Aktualno | Vir: STA

              Peter Vilfan odstopil z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade (foto: Nebojša Tejič/STA) Nebojša Tejič/STA

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Peter Vilfan je premierju Marjanu Šarcu poslal odstopno izjavo, so sporočili iz DeSUS.

Vilfan je premierju Marjanu Šarcu v odstopni izjavi zapisal, da se je za odstop odločil po dveh mesecih medijskih pritiskov, saj da ne želi obremenjevati dela vlade in premierja. Napovedal je "definitivni odhod iz slovenske politike".

"Obveščam vas, da sem se po skoraj dveh mesecih medijske gonje, blatenja in pritiskov tako name kot na vas, odločil, da z današnjim dnem nepreklicno odstopam od funkcije državnega sekretarja v vašem kabinetu," je navedel Vilfan.

Požareport je januarja namreč poročal o honorarjih, ki jih je nekdanji košarkar Vilfan prejemal za komentiranje košarkarskih tekem na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in za Pro plus na račun njegovega športnega društva, s čimer naj bi oškodoval davčno blagajno.

Vilfan je potrdil, da je bila v letih od 2007 do 2009 sklenjena pogodba med RTVS in Športnim društvom košarkarska šola Peter Vilfan, kjer je bil takrat tudi zaposlen. Pogodbo je predlagala, pripravila in po njegovih navedbah dala v pregled pravni službi RTVS, zato ni imel pomislekov, da bi bilo lahko s to pogodbo karkoli narobe.

Pred dnevi je Vilfan zanikal tudi poročanje Reporterja, da bo moral plačati 30.000 evrov davka. Takrat je pojasnil, da proti društvu ne poteka prekrškovni postopek, sploh pa ne proti njemu kot fizični osebi, "je pa društvo podalo samoprijavo, kjer skupaj s Fursom za večletno obdobje ugotavlja morebitne knjigovodske napake ali nepravilnosti, ta postopek pa je v zaključni fazi".

V DeSUS so za STA tudi zatrdili, da Vilfan oz. društvo v tem času ni plačalo Fursu nikakršnega zneska. Danes so v stranki potrdili, da je bil postopek po samoprijavi zaključen v ponedeljek in da so bile v njem ugotovljene določene knjigovodske nepravilnosti. Je pa Vilfan v odstopni izjavi znova zatrdil, da ne sam ne njegovo društvo nista bila v kakršnem koli prekrškovnem postopku, niti ni bila pri pregledu poslovanja društva izdana nobena odločba, globa ali kazen s strani Finančne uprave RS (Furs).

Reporter je sicer danes na spletu poročal, da naj bi Vilfan, potem ko je stekla preiskava finančne uprave, po nasvetu davčnih svetovalcev Fursu v imenu svojega društva vendarle plačal okoli 30.000 evrov, finančna uprava pa naj bi nato prekinila postopek o prekršku, saj zanj ni bilo več razloga.

Medtem ko se Vilfan, ki je v državno politiko vstopil kot poslanec Pozitivne Slovenije leta 2011, od nje dokončno poslavlja, pa bi očitno rad v njej ostal poslanec LMŠ, ki je svoj odhod iz poslanskih klopi najavil že pred dnevi.

Poslanec LMŠ Krajčič je namreč za STA in Dnevnik povedal, da razmišlja o umiku odstopne izjave, ki jo je pred dnevi podal po aferi sendvič. Kot je povedal, je bila njegova odločitev za odstop prezgodnja oz. prenagljena. Pojasnil je okoliščine, ki so se odtlej spremenile. Po njegovih navedbah se je pokazalo, da v njegovem "eksperimentu", za katerega priznava, da je bil neprimeren, ni šlo za krajo.

"Za krajo morajo biti izpolnjeni še drugi pogoji, med drugim mora biti izkazan naklep, namen, da se okoristiš, da tajiš, da ne plačaš," je povedal in zatrdil, da vseh teh elementov v njegovem dejanju, ko je iz trgovine odnesel sendvič in ga pozneje tudi plačal, ni bilo.

Krajčič ima za umik odstopne izjave čas še do ponedeljka do 12. ure, ko je na dnevnem redu seje DZ seznanitev z njegovim odstopom.

Po njegovem dejanju s sendvičem je poslanska skupina LMŠ pričakovala njegov odstop, je povedal Krajčič, a obenem zatrdil, da pa zdaj poslanska skupina oz. nihče nanj ne pritiska.

Če se bo odločil ostati poslanec, še ne ve, ali bo ostal v poslanski skupini največje vladne stranke ali ne. Spomnil je, da ga iz poslanske skupine nihče ne more vreči. Je pa omenil možnost, da se umakne med nepovezane poslance.

Povedal je, da ima pri svojem razmišljanju o tem, ali naj ostane poslanec ali ne, ene in druge zagovornike, na koncu pa bo to njegova odločitev. Vsa sporočila s terena in tudi iz njegovega volilnega okraja so po njegovih navedbah dejansko pozitivna.

V poslanski skupini LMŠ za zdaj zadeve niso komentirali, premier Šarec pa je svoje mnenje o dogajanju podal ob robu slovesnosti ob dnevu civilne zaščite na Brdu pri Kranju. Dejal je, da bo Krajčič v primeru neodstopa težko še član LMŠ. Pozval ga je, naj temeljito premisli, kaj bi pomenilo, če napovedi odstopa ne bi uresničil. Dodal pa je, da Krajčiča nihče ne more prisiliti, naj odstopi, saj so poslanci avtonomni.

Če Krajčič ne bo uresničil svoje napovedi, to Šarčeve avtoritete po prepričanju slednjega ne bo zmanjšalo: "Svoje sem namreč povedal. Povedal sem, da poslanec v primeru odstopa izgubi službo, ohrani oziroma še pridobi pa dostojanstvo."

Odstop Vilfana pa premier spoštuje. Na vprašanje, ali je bil odstop njegova zahteva ali lastna pobuda Vilfana, je dejal, da sta bila z državnim sekretarjem dogovorjena, da če bo FURS "kaj ugotovil, da bo odstopil, in tega se drži".

Glede afere, povezane z maketo za drugi tir, je dejal, da je z odstopom ministra za okolje zadeva zanj zaključena, zdaj so na potezi drugi organi. Odzval pa se je tudi na opozorilo SMC, da resor za okolje pripada njim. Če bodo v SMC ponudili "ljudi, ki so resor sposobni prevzeti, ne bo težav". "Če ne bodo, bomo imeli pa težavo," je povedal.