Petnajstletnica, poškodovana v nedeljskem potresu, podlegla poškodbam

V Zagrebu še blizu 60 popotresnih sunkov

23. 3. 2020, 20:34 | Aktualno | Vir: STA

              Petnajstletnica, poškodovana v nedeljskem potresu, podlegla poškodbam (foto: profimedia) profimedia

V Zagrebu je danes umrlo dekle, ki je bilo hudo poškodovano v nedeljskem potresu. V hrvaški prestolnici so dan po potresu z magnitudo 5,5, zabeležili najmanj 57 šibkejših popotresnih sunkov, z magnitudami med 2 in 4,8. Skupno je nedeljski potres zahteval smrtno žrtev ter 27 poškodovanih, med njimi 18 huje.

Na pediatrični kliniki v Zagrebu so danes potrdili, da je popoldan kljub vsem prizadevanjem zagrebških zdravnikov umrlo dekle, ki je bilo v nedeljskem potresu hudo poškodovano.

Dekle, ki je bilo rojeno leta 2004, je bilo v času potresa okoli 6. ure v stanovanju v eni od starejših stanovanjskih hiš v središču Zagreba, ki je bila močno poškodovana med potresom.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu med drugim dejal, da je potres povzročil tudi veliko gmotno škodo, posebej v središču mesta, v katerem je večina poslopij starejša od 100 let. Dodal je, da obseg škode še vedno preučujejo ter da je najprej potrebno ugotoviti, v katerih objektih lahko Zagrebčani še naprej bivajo.

Državljane je minister opozoril, naj se ne sprehajajo v bližini poškodovanih objektov. V hrvaški prestolnici so v enem od zagrebških študentskih domov namestili 111 oseb, ki se ne morejo vrniti v svoja zaradi potresa uničena stanovanja.

Zagrebški župan Milan Bandić je zaradi nedeljskega potresa že razglasil naravno nesrečo za območje prestolnice. Pozval je prebivalce, naj pri pristojnih organih prijavijo škodo na svojem premoženju.

Za analizo popotresne škode je prijavljenih več kot 7000 objektov, je danes sporočil hrvaški minister za gradbeništvo in prostorsko ureditev Predrag Štromar. Dejal je, da posledice potresa na objektih pregleduje 150 inženirjev gradbeništva. Med drugim so pregledali vse zagrebške cestne mostove in ocenili, da so varni za promet.

Za sanacijo posledic potresa so v Zagrebu angažirali vse pristojne mestne službe. Več kot 170 hrvaških vojakov pa čisti glavne prometnice v središču mesta, so potrdili danes na hrvaškem obrambnem ministrstvu. Pričakujejo, da bodo svojo nalogo končali še danes.

V nedeljo so pri odstranjevanju ruševin pomagali številni prostovoljci, med njimi več sto pripadnikov navijaške skupine nogometnega kluba Dinamo, Bad Blue Boys.

Minulo noč so v središču mesta tudi okrepili policijske patrulje. Incidentov niso zabeležili, je še dejal notranji minister.

Iz zagrebške nadškofije pa so danes sporočili, da je zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić skupaj s stanovalci nadškofije začasno nameščen v bogoslovnem semenišču v Zagrebu. Stanovanjski prostori nadškofije so bili namreč v nedeljskem potresu poškodovani, tako kot še vrsta drugih sakralnih objektov, med njimi zagrebška katedrala.

Zaradi sanacije škode po potresu danes v hrvaški prestolnici niso odprli 12 od 170 prodajaln v mestu, je sporočila največja hrvaška trgovska veriga Konzum. Potres je močno poškodoval tudi najmanj tri poštne poslovalnice v središču mesta, ki danes niso odprle svojih vrat.

Božinović je danes tudi pozval državljane, naj bodo previdni, glede na to, da je Zagreb na seizmološko aktivnem območju, na katerem so v manj kot 30 urah po prvem potresu zabeležili 57 popotresnih sunkov. Izrazil je upanje, da ne bo potrebe po dodatnem angažmaju reševalnih služb.

Dodal je, da so današnje srečanje nacionalnega štaba civilne zaščite in državnega vrha v Zagrebu večinoma namenili ukrepom za upočasnitev širjenja okužb z novim koronavirusom. "Osredotočite se na koronavirus, ta je glavni sovražnik. Spoštujte vse odločitve, ki smo jih sprejeli," je poudaril Božinović.

Hrvaška je po nedeljskem potresu v Zagrebu aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito, ki omogoča lažje sodelovanje članic v primeru velikih nesreč. Evropska komisija je tako že sodelovala pri pošiljanju šotorov, postelj, vzmetnic, grelcev in spalnih vreč iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Italije na Hrvaško, so danes sporočili s komisije. Slovenija je v nedeljo na Hrvaško poslala vozilo civilne zaščite z desetimi šotori za bivanje, 60 posteljami, 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami.

Solidarnost z Zagrebom so v nedeljo zvečer s ploskanjem na svojih oknih in balkonih izrazili prebivalci Sarajeva, Beograda in Novega sada. Na sarajevski mestni skupščini so s svetlobnimi efekti zapisali Sarajevo ima rad Zagreb. V Amsterdamu so sprožili spletno kampanjo GoFundMe, v okviru katere zbirajo 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Zagreba.