Petrol je imel zaradi epidemije v letu 2020 občuten padec prihodkov

Manjši obisk bencinskih servisov

19. 3. 2021, 09:00 | Aktualno

              Petrol je imel zaradi epidemije v letu 2020 občuten padec prihodkov (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Epidemija covida-19 je lani močno zarezala v poslovanje skupine Petrol, ki ni mogla uresničiti načrta. Prihodki od prodaje skupine v višini tri milijarde evrov so bili v primerjavi z letom 2019 nižji za 30 odstotkov, za 31 odstotkov pa je bil nižji čisti dobiček, ki je znašal 72,3 milijona evrov, so danes sporočili iz Petrola.

Prilagojeni kosmati dobiček (prilagojeni EBITDA) skupine je bil lani za 10 odstotkov nižji kot v 2019 in je dosegel 426,9 milijona evrov. Padec je posledica nižje prodaje proizvodov iz nafte zaradi ukrepov omejevanja gibanja zaradi pandemije in padca gospodarske aktivnosti. EBITDA je znašal 166,6 milijona evrov, kar je 15 odstotkov manj kot v 2019 in primerjalno boljše od glavnih tekmecev v regiji.

Skupina Petrol je lani predvsem zaradi slabše maloprodaje prodala tri milijone ton proizvodov iz nafte oz. 19 odstotkov manj kot leto prej. Prodala je 148.800 ton utekočinjenega naftnega plina (-16 odstotkov), 19,9 teravatnih ur elektrike in 27,2 teravatnih ur zemeljskega plina.

S prodajo trgovskega blaga je skupina lani ustvarila 446,9 milijona evrov prihodkov, kar je tri odstotke manj kot v 2019. Epidemija je namreč povzročila manjši obisk bencinskih servisov in zaprtje določenih dejavnosti.

Konec leta 2020 je skupina Petrol poslovala prek 500 bencinskih servisov, od tega jih je v Sloveniji 318, na Hrvaškem 110, v Bosni in Hercegovini 42, v Srbiji in Črni Gori pa po 15.

Kot poudarjajo v Petrolu, so se na krizo, ki je posledica epidemije, odzvali celostno. Aktivnosti so bile v prvi fazi osredotočene na zagotavljanje nemotenega poslovanja v spremenjenih okoliščinah ter prepoznavanju in obvladovanju tveganj. Nadaljnje aktivnosti pa so bile usmerjene dolgoročno, da bi skupina lahko nemoteno poslovala v zelo spremenjenem poslovnem okolju.

Da se je družba na pandemijo odzvala ustrezno in obvladovala nastale razmere, je v četrtek potrdil tudi nadzorni svet Petrola. Petrol je namreč glede na dinamiko kazalca EBITDA posloval bolje kot glavni tekmeci v regiji, sta v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze zapisala predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović in prvi nadzornik Sašo Berger.