Pirc Musar: Hotelirji in gostinci nimajo pravne podlage za obdelavo in hranjenje potrdil

"Goste lahko preverja le inšpektor"

27. 4. 2021, 08:25 | Aktualno

              Pirc Musar: Hotelirji in gostinci nimajo pravne podlage za obdelavo in hranjenje potrdil (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v oddaji 24UR zvečer na opozorila, da odlok o odprtju turističnih dejavnosti ne določa, ali gostinci in hotelirji sploh lahko zbirajo osebne podatke, in če jih lahko, koliko časa jih je treba hraniti. Meni, da se je vlada pisanja odloka lotila površno.

Vlada se je pisanja tega odloka po njenih besedah lotila površno in povsem neskladno z evropsko uredbo o varstvu podatkov (GDPR). Iz odloka razberemo le to, da lahko gostinec oz. hotelir v namestitev spusti samo gosta, ki izpolnjuje pogoje iz tega odloka.

"To je žal za kakršnokoli hrambo in drugo razpolaganje podatkov bistveno premalo," je dodala.

Po večmesečnem zaprtju lahko nastanitveni obrati po vsej državi goste znova sprejemajo od danes. Ne glede na velikost lahko odprejo največ 30 sob, pogoj pa je, da potrošnik predloži negativen test na okužbo z novim koronavirusom ali pa dokazilo o prebolelosti oz. cepljenju. Enako velja za gostinske obrate v treh regijah z boljšo epidemiološko sliko, ki lahko od sobote goste postrežejo tudi v notranjih prostorih.

Nataša Pirc Musar predlaga, da gostje hotelirjem in gostincem dokazila le pokažejo. "Težava pa se vedno pojavi takrat, kadar pride inšpekcija in želi preverjati, ali je gostinec izpolnil pogoje, ki mu jih odlok nalaga. Dejansko bo inšpektor moral preveriti pri gostih samih," je še povedala.