Pjongjang svari: "Jedrska vojna lahko izbruhne vsak trenutek!"

17. 10. 2017, 11:26 | Aktualno | Vir: STA

              Pjongjang svari: "Jedrska vojna lahko izbruhne vsak trenutek!" (foto: profimedia) profimedia

Situacija na Korejskem polotoku je skrajno občutljiva in "jedrska vojna lahko izbruhne vsak trenutek", je v ponedeljek v Združenih narodih posvaril namestnik veleposlanika Severne Koreje pri ZN, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je v odboru ZN za razorožitev vztrajal Kim In-rjong, Severna Koreja podpira popolno odpravo jedrskega orožja in prizadevanja za jedrsko razorožitev celotnega sveta, a zaradi groženj ZDA ne more podpisati pogodbe o prepovedi jedrskega orožja.

Po njegovih besedah nobena druga država na svetu ni bila "tako dolgo časa podvržena tako ekstremni in neposredni grožnji" s strani ZDA. A kot je obenem posvaril, so ZDA v dosegu severnokorejskega orožja in "če si bodo drznile zavzeti samo centimeter našega svetega ozemlja, ne bodo nikjer na svetu ušle naši ostri kazni".

Napetosti na Korejskem polotoku so se v zadnjih mesecih izredno zaostrile, potem ko je Pjongjang v minulem letu preizkusil vrsto balističnih raket ter izvedel dva jedrska testa. Po zadnjem, že šestem in doslej najmočnejšem jedrskem poskusu, je Varnostni svet ZN zaostril sankcije proti Pjongjangu.

K zaostrovanju razmer še dodatno prispeva besedna vojna med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, v kateri ne manjka groženj z uničenjem.