Plačaj z verzom 2020: že znan seznam kavarn!

5. 3. 2020, 12:17 | Aktualno | Piše: Uredništvo

              Plačaj z verzom 2020: že znan seznam kavarn! (foto: Unsplash) Unsplash

Na svetovni dan poezije, 21. marca, bomo kavo ali čaj letos ponovno plačevali z verzi. Pred najbolj množično globalno pesniško pobudo, ki jo podpira Julius Meinl, pražarna kave in ambasador dunajske kavarniške kulture, je letos zaživel tudi pesniški natečaj. Najboljši verzi, ki jih bodo v sklopu natečaja prispevali uporabniki družbenega omrežja Instagram, bodo objavljeni v prvi zbirki instapoezije različnih slovenskih avtorjev.

V soboto, 21. marca 2020, bo verz postal plačilno sredstvo v približno 60 slovenskih kavarnah - seznam najdete TU. Tam vas bodo pričakali posebni lističi, na katere boste napisali svoj verz in z njim poravnali račun za kavo ali čaj.

Da bi opozorili na pomen poezije kot pomembne valute v sodobni družbi, so v podjetju Julius Meinl pred akcijo pripravili tudi poseben pesniški natečaj za uporabnike družbenega omrežja Instagram.

»Poezija je nekaj, kar zori v posamezniku. Če o svojih čustvih razmišljamo in se v pesnjenju urimo, je verze v kavarni veliko lažje preliti na papir. S pesniškim natečajem želimo ljudi spodbuditi, naj o svojih verzih – kot sporočilu, ki ga želijo predati drugim – razmislijo še pred svetovnim dnem poezije,« je o povodu za nadgradnjo akcije Plačaj z verzom povedal Tomaž Milič.

Verze za natečaj instapoezije lahko prispevate do 16. marca

Natečaj poleg priprave na množično pesnjenje v kavarnah ponuja priložnost, da se tudi neznani, anonimni poeti predstavijo izven svoje digitalne intime ter dobijo priznanje za ustvarjanje.

V natečaju lahko do 16. marca sodelujejo vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram, in sicer z objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj2020.

Deseterica izbranih avtorjev bo z verzi predstavljena v zbirki ter nagrajena s finančno nagrado v višini 150 evrov. Pogoji natečaja so objavljeni tukaj.

Kar zares šteje, je vsebina

»Seveda imam rad knjige in se mi zdi vonj sveže potiskanega papirja še zmeraj opojen. Vem pa tudi, da so knjige le nosilci sporočila in da je tisto, kar zares šteje, v resnici njihova vsebina. Zato zlahka sprejemam tudi sodobnejše nosilce pisane besede, ki jih prinašajo čas in tehnološke pridobitve. Izšlo je že veliko mojih zvočnih in elektronskih knjig, nekatera dela pa so prvo objavo doživela celo na facebooku in instagramu. Ustvaril sem jih z enakim ustvarjalnim nemirom in navdihom, s kakršnim že od nekdaj pišem, zato se jih tudi enako veselim,« je o natečaju povedal Feri Lainšček, pesnik in pisatelj ter podpornik akcije Plačaj z verzom.

Ste vedeli?

Svetovni dan poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, je leta 1999 razglasil UNESCO (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo). Namen dneva je spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu in, kot pravi Unesco, “dati novo priznanje in spodbudo nacionalnim, regionalnim in mednarodnim poetičnim gibanjem”.