Po Evropi in svetu se nadaljuje cepljenje proti covidu-19

5. 1. 2021, 19:18 | Aktualno | Vir: STA

              Po Evropi in svetu se nadaljuje cepljenje proti covidu-19 (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Države po Evropi in po svetu nadaljujejo cepljenje proti covidu-19. Francoska vlada, ki je bila v minulih dneh deležna kritik zaradi počasnega cepljenja, je napovedala pospešitev. Razprava glede cepljenja je razgreta tudi v Nemčiji, kjer podaljšujejo ukrepe za zajezitev virusa, v Angliji in na Škotskem pa jih zaostrujejo.

Francoski zdravstveni minister Olivier Veran je zagotovil, da bodo v Franciji, kjer so doslej proti covidu-19 cepili zgolj nekaj tisoč ljudi, izrazito pospešili cepljenje. "Do četrtka bomo bistveno povečali številke," je dejal.

Do konca januarja bo francoska vlada izdala pooblastila za cepljenje starejših od 75 let, ki niso v domovih za starejše. Ukrep bo zajel pet milijonov ljudi.

Vroča razprava o cepljenju poteka tudi v Nemčiji. Do tega so kritični predvsem koalicijski socialdemokrati (SPD), ki izpostavljajo, da je bil v preteklih dneh v drugih članicah EU cepljen večji delež prebivalstva kot v Nemčiji. Po najnovejših podatkih inštituta Roberta Kocha je v Nemčiji s 83 milijoni prebivalcev prvi odmerek cepiva doslej prejelo nekaj manj kot 317.000 ljudi.

O tem so na današnjem videokonferenčnem srečanju razpravljali tudi nemška kanclerka Angela Merkel in ministrski predsedniki zveznih dežel.

Kanclerka je o tesnejšem sodelovanju v pandemiji ter o možnosti skupne proizvodnje cepiv govorila tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V njegovi državi so cepili že več kot milijon ljudi.

Merklova in ministrski predsedniki so se po poročanju medijev na srečanju dogovorili, da bodo ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa podaljšali do 31. januarja, do takrat bodo ostali zaprti tudi šole in vrtci. Sklenili so še, da bo Nemčija na najbolj ogroženih območjih uvedla omejitve za vsa nenjuna potovanja v krogu 15 kilometrov od žarišč okužbe.

Italija

Italijanska vlada pa je sprejela odlok, ki od srede do 15. januarja uvaja prehodno obdobje protikoronskih ukrepov. V tem času bodo dežele v skladu s sistemom označevanja glede na tveganje za okužbo na delovne dni obarvane rumeno, za konec tedna pa oranžno. Za vikende bo torej v veljavi več omejitev.

Že prihodnji konec tedna bodo denimo znova odpravili možnost prehajanja med občinami, pri čemer velja izjema za občine z manj kot 5000 prebivalci. Poleg tega bodo lahko konec tedna gostinski lokali ponujali le obroke za s seboj, trgovine pa bodo z izjemo živilskih trgovin in lekarn zaprte. Doma bo mogoče na obisku sprejeti le dva sorodnika ali prijatelja.

Na seji vlade so se tudi dogovorili, da se bodo dijaki višjih srednjih šol v Italiji vrnili v razrede 11. januarja namesto v četrtek kot mlajši otroci. V več deželah so se odločili za podaljšanje šolanja na daljavo za srednješolce.

Tudi Italija sicer nadaljuje cepljenje proti covidu-19, danes je prejela dodatnih 470.000 odmerkov cepiva. Doslej so cepili približno 180.000 ljudi.

Hrvaška

Na Hrvaškem pa se je do ponedeljka zvečer cepilo 13.798 ljudi, pri šestih so prijavili stranske učinke. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je povedal, da je v Čakovcu dan po cepljenju umrla 82-letnica. Smrt ni bila posledica cepljenja.

V Belgiji so medtem šele začeli kampanjo množičnega cepljenja. Potem ko so pretekli teden v testni fazi cepili 700 ljudi, jih nameravajo zdaj po 87.000 na teden.

Cepljenje se nadaljuje tudi drugod po Evropi, med drugim na Danskem, kjer bodo drugi odmerek Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 zamaknili do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi. V Latviji je medtem slaba strategija cepljenja odnesla zdravstveno ministrico.

Cepljenje nadaljujejo tudi v Združenem kraljestvu. Tam naj bi vsi starejši nad 70 let ter zdravstveni in socialni delavci, ki so v prvih bojnih vrstah boja proti covidu, imeli možnost cepljenja s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 do sredine februarja.

Zaradi novega seva novega koronavirusa sicer na Škotskem in v Angliji ustavljajo javno življenje. V slednji bo veljala vsaj šest tednov, do sredine februarja.

V Angliji bodo ljudje domove smeli zapustiti le izjemoma

Za odhod k zdravniku, po nakupih nujnih življenjskih potrebščin, rekreacijo ali odhod na delo, ki ga ni mogoče opraviti od doma. Pouk v šolah in na fakultetah bo najmanj do konca polletja potekal na daljavo.

Švicarske oblasti pa so danes posvarile, da bi lahko novi sev novega koronavirusa povzročil pandemijo znotraj pandemije, zaradi česa je treba spoštovati ukrepe za zajezitev virusa. Ob tem so zagotovile, da se bo lahko vsakdo, ki se bo želel cepiti, cepil do poletja.

V ZDA so do ponedeljka cepili 4,6 milijona ljudi. Za covidom-19 je decembra umrlo 78.000 Američanov, kar je največ v enem mesecu od začetka pandemije covida-19 v marcu.

Nekatere države medtem izdajajo dovoljenja za dodatna cepiva proti covidu-19. Izrael, kjer so doslej cepili 1,37 milijona ljudi, je odobril še Modernino cepivo. Mehika pa je odobrila cepivo AstraZenece in oxfordske univerze. Do nedelje so tam cepili okoli 30.000 zaposlenih v zdravstvu.

Avstraliji pa se na drugi strani ne mudi s cepljenjem. Tamkajšnji premier Scott Morrison je zatrdil, da ne bo sprejemal "nepotrebnih tveganj", v kakršna da so bile primorane nekatere bolj prizadete države. Avstralski pristojni regulator naj še vsaj mesec dni ne bi odločil o odobritvi kandidatnih cepiv. Odmerjanje prvih doz pa je predvideno do konca marca.

Pripravil Blaž Mohorčič