Po Evropi se razmere navidezno umirjajo, države rahljajo ukrepe

Pregled po svetu

11. 5. 2020, 07:45 | Aktualno | Vir: STA

              Po Evropi se razmere navidezno umirjajo, države rahljajo ukrepe (foto: profimedia) profimedia

Število okuženih z novim koronavirusom po svetu je preseglo štiri milijone, nov milijonski mejnik v pandemiji koronavirusne bolezni 19. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa je zaradi covida-19 umrlo več kot 279.000 ljudi. V Evropi in ZDA se prebivalci kljub nevarnosti nadaljnjega širjenja postopoma vračajo v normalno življenje.

V ZDA kljub nadaljnjemu širjenju koronavirusa zvezne države nadaljujejo z odpravljanjem ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, v Beli hiši pa so odkrili že drugi primer okužbe v tem tednu. Skupno so v ZDA doslej potrdili 1.309.164 primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu je po podatkih univerze v tej državi umrlo 1568 ljudi, skupno pa 78.746.

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ostro kritiziral odziv svojega naslednika Donalda Trumpa na pandemijo ter jo označil za "absolutno kaotično katastrofo".

Po Evropi se medtem razmere navidezno umirjajo, obenem pa se nadaljuje rahljanje ukrepov in uvajanje sistemov za boljši nadzor. Britanska vlada naj bi za boljše sledenje okužbam z novim koronavirusom v Angliji uvedla sistem opozarjanja za covid-19. Zagon sistema, podobnega tistemu za opozarjanje na nevarnost terorističnih napadov, je v  televizijskem nagovoru Britancem razložil britanski premier Boris Johnson

Johnson je sodržavljane tudi seznanil z učinkom ukrepov za zajezitev pandemije covida-19, ni pa razkril, kdaj bodo na Otoku razrahljali ukrepe, ki veljajo od 23. marca.

Britanska vlada je med drugim letalske družbe še obvestila, da bo uvedla 14-dnevno karanteno za potnike, ki prihajajo iz tujine, s čimer želi preprečiti drugi val epidemije novega koronavirusa.

V Rusiji nameravajo kljub hitremu naraščanju števila okužb v torek predvidoma začeti rahljati ukrepe za zajezitev pandemije. O tem bodo odločale posamezne regije. Z novim koronavirusom je sicer okuženih že več kot 200.000 ljudi, umrlo je 1915 ljudi. Država že več kot en teden vsak dan beleži več kot 10.000 okužb dnevno in je na petem mestu po številu okuženih z novim koronavirusom na svetu.

Italijanski premier Giuseppe Conte je medtem sodržavljanom vzbudil upanje, da za počitnice ne bodo doma in jim sporočil, da bodo šli lahko tudi v gore ali na morje. Italija sicer namerava turizem in druge panoge, ki jih je ohromila pandemija covida-19, spodbuditi s 55 milijard evrov vrednim paketom pomoči, ki naj bi ga vlada sprejela v ponedeljek.

Tudi Hrvaška se počasi pripravlja na turistično sezono. Od danes lahko v državo vstopijo državljani Evropske unije, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo ali pa imajo poslovne razloge. Karantena ni več potrebna.

Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko tako z dokazilom o lastništvu prečkajo mejo. Upoštevati pa morajo stroga epidemiološka pravila, ki jih bodo prejeli ob vstopu na Hrvaško. Pri slovenski policiji ob tem opozarjajo, da pri nas še vedno velja odlok o prehajanju meje, ki predvideva sedemdnevno karanteno ob vstopu v državo.

So pa na Hrvaškem zaradi novega žarišča na Braču spet uvedli stroge ukrepe na prizadetem območju. V zadnjem dnevu so tam potrdili osem novih od 11 novih primerov okužb v državi.

Pandemijo koronavirusa pa so začeli spremljati tudi protesti. V Bernu in drugih švicarskih mestih se je zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti omejitvenim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Pred parlamentom v švicarski prestolnici se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki niso upoštevali pravil medosebne razdalje.Protestirali pa so tudi v večjih nemških mestih. Več tisoč ljudi je protestiralo proti ukrepom, sprejetim za zajezitev novega koronavirusa. Največji protest je potekal v Stuttgartu, manjši pa tudi v Berlinu, Münchnu in Frankfurtu.

V Nemčiji je sicer stopnja kužnosti presegla ena, kar pomeni, da v povprečju en okuženi prenese okužbo na več kot eno osebo, so v soboto sporočili iz inštituta Robert Koch (RKI). Še sredi tedna je bila stopnja kužnosti 0,65. Inštitut bo razmere podrobno opazoval, a zaenkrat še ni razloga za paniko.

Medtem so nekaj poskokov v številu okužb opazili tudi na vzhodu Azije. Kitajske oblasti so po več kot enem mesecu potrdile prvo okužbo z novim koronavirusom v Wuhanu, kjer se je pojavil novi virus konec lanskega leta. Oblasti so danes prvič po okoli desetih dneh potrdile tudi več kot deset okužb v zadnjem dnevu in sicer 14.

V Južni Koreji so v soboto potrdili 34 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največji porast v zadnjih štirih tednih. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sodržavljane zato pozval, naj bodo še naprej previdni. Južnokorejske oblasti skrbi vrsta nedavnih okužb, povezanih z obiskom okuženega 29-letnega moškega v barih in nočnih klubih v Seulu. Župan Seula Park Won-soon je zato v soboto ukazal začasno zapreti vse nočne klube, bare in druge lokale v prestolnici.

Medtem se nadaljuje iskanje zdravila za covid-19, saj sta nedavni ločeni študiji zavrnili učinkovitost zdravil za malarijo in aids, ki so jih nekateri obravnavali kot obetavni tudi za zdravljenje koronavirusne bolezni 19.