Po izjemno krvavih protestih na palestinskih ozemljih še splošna stavka!

15. 5. 2018, 10:40 | Aktualno | Vir: STA
Po izjemno krvavih protestih na palestinskih ozemljih še splošna stavka! (foto: profimedia) profimedia

Potem ko so ZDA v Jeruzalemu uradno odprle svojo veleposlaništvo, so odprtje zasenčili najbolj množični in krvavi protesti na palestinskih območjih od vojne v Gazi leta 2014. Danes so zato zastave na poslopju palestinskega predsednika Mahmuda Abasa v znak žalovanja za žrtvami spuščene na pol droga.

Na palestinskih ozemljih in v Vzhodnem Jeruzalemu po ponedeljkovih krvavih protestih na meji med območjem Gaze in Izraelom danes poteka splošna stavka. Zaprte so vse trgovine, šole, univerze in vladne ustanove.

Začelo se je tudi tridnevno žalovanje za žrtvami, za danes pa so napovedani tudi novi protesti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Najbolj krvavo po letu 2014

Po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje na območju Gaze je bilo na ponedeljkovih množičnih protestih proti preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem ubitih 59 Palestincev. 2771 jih je bilo v spopadih z izraelskimi silami ranjenih, med njimi jih ima približno polovica strelne rane.

Nasilje, ki se je izkazalo za najbolj krvav dan izraelsko-palestinskega konflikta od vojne leta 2014, se je stopnjevalo, ko so ZDA s slovesnostjo obeležile selitev svojega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Izrael in ZDA so nasilje upravičile s pravico Izraela do obrambe, za žrtve pa okrivile skrajno gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Protesti, na katerih se je po oceni izraelske vojske zbralo 40.000 Palestincev, so bili vrhunec šestih tednom protestov ob meji z Izraelom, med katerimi je bilo ubitih več deset Palestincev. Novi protesti so napovedani za danes, ko bodo Palestinci obeležili dan katastrofe v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti.

Pogrebi, žalovanje in stavka

Na območju Gaze bodo danes pokopali več deset ubitih v protestih, za nekatere je bil pogreb že v ponedeljek zvečer.

Vse palestinske politične frakcije so za danes opoldne pozvale k novim protestom na nadzornih točkah izraelske vojske na Zahodnem bregu. Z njimi naj bi Palestinci obeležili dan katastrofe (nakba) v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti. Na ta dan se spominjajo izgona in bega okoli 750.000 Palestincev, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove po koncu prve arabsko-izraelske vojne leta 1948. Zatekli so se na Zahodni breg, v Gazo ter sosednje države.

Številni se bojijo, da bo tudi na današnjih protestih izbruhnilo nasilje.