Po jutranjem potresu poziv Zagrebčanom, naj bodo previdni

Fotografije razdejanja

22. 3. 2020, 16:04 | Aktualno | Vir: STA
Po jutranjem potresu poziv Zagrebčanom, naj bodo previdni (foto: Igor Stažić) Igor Stažić

Po močnem potresu, ki je danes zadel Zagreb, hrvaški državni vrh poziva k previdnosti. Hrvaški premier Andrej Plenković je Zagrebčanom priporočil, naj ostanejo pred svojimi stanovanjskimi objekti ter naj še vedno spoštujejo medsebojno razdaljo zaradi nevarnosti širitve novega koronavirusa. Pri čiščenju posledic potresa pomaga tudi hrvaška vojska.

"Imamo dve krizni situaciji, ki sta protislovni. Centralizirali bomo vse dejavnosti štaba civilne zaščite in vlade, da bi se vzporedno soočali z obema krizama", je dejal Plenković, potem ko je hrvaški državni vrh obiskal porušeno središče Zagreba.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je pozval državljane, naj se držijo navodil pristojnih, predvsem štaba civilne zaščite in njegovega vodje, hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića.

"Vse ostalo, kar slišite v javnosti, lahko zanemarite", je povedal Milanović. Na družbenih omrežjih na Hrvaškem se je na primer pojavila vrsta lažnih novic in napovedi novih hudih potresov, ki dodatno vznemirjajo javnost.

Božinović je potrdil, da pripadniki hrvaške vojske čistijo ruševine, ki jih je največ na starih stavbah v središču mesta. Na terenu so tudi vse pristojne mestne službe. Gasilci so imeli več kot 65 posredovanj po najhujšem potresu v Zagrebu v zadnjih 140 letih, je poročal hrvaški radio.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je povedal, da je stanje na zdravstvenem področju relativno dobro. Kot prednostno nalogo je izpostavil preverjanje stabilnosti konstrukcij zdravstvenih objektov. Potrdil je, da so morali iz ene zagrebških porodnišnic zaradi potresnih poškodb premestiti deset dojenčkov v drugo bolnišnico.

Beroš je potrdil, da je bilo v današnjem potresu hudo poškodovano 14-letno dekle. Dekle je na intenzivni negi in jo nameravajo operirati zaradi poškodb glave.

Povedal pa je tudi, da širjenje novega koronavirusa večji izziv kot popotresna situacija.

Hrvaški mediji medtem poročajo, da je v potresu poškodovano tudi poslopje hrvaškega parlamenta. Tudi v to stavbo je prepovedan vstop, dokler ne bodo preverili varnosti konstrukcije.

Z zagrebškega letališča Franja Tuđmana so sporočili, da letališka stavba in steza nista bili poškodovani. Nedeljski letalski promet zato poteka po načrtih, so dodali.

Potres je povzročil preglavice tudi več prebivalcem severozahodno od Zagreba, posebej na območju naselja Slani potok pri Gornji Stubici. Morali so evakurati družine iz več vaških hiš, ki so hujše poškodovane in so nevarne za bivanje, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Premikanje tal so začutili tudi v Varaždinu. Iz mestnega štaba civilne zaščite so sporočili, da ni poškodovanih oseb, niti ni bila poškodovana infrastruktura, ki je nujno potrebna za življenje prebivalcev.

Tudi v Karlovcu so potrdili, da jutranji potres ni povzročil večje gmotne škode. Potres je rahlo stresel tudi mesta vzhodno od Zagreba, so za STA povedale priče v Virovitici in Požegi.