Po napotkih NIJZ naj bi se študentje postopno vrnili v študentske domove

29. 5. 2020, 12:42 | Aktualno | Vir: STA

              Po napotkih NIJZ naj bi se študentje postopno vrnili v študentske domove (foto: profimedia) profimedia

NIJZ je objavil priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom v študentskih domovih. Priporoča, naj se študenti v študentske domove vračajo postopno, upoštevajoč prioritete, kot so za zaključek študijskih obveznosti ali reševanje socialno ekonomskih problemov. Na resornem ministrstvu pravijo, da navala nazaj v domove ni.

V prvi fazi popuščanja ukrepov na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporočajo, naj se v sobo namešča samo po enega študenta. Študentom svetujejo, naj se za bivanje v študentskem domu do konca šolskega leta 2019/2020 odločijo le, če je zares nujno.

NIJZ jim priporoča še, naj se seznanijo s poostrenim hišnim redom, ki v študentskih domovih velja zaradi preprečevanja širjenja okužbe. V primeru zdravstvenih omejitev naj se študenti posvetujejo o vrnitvi v dom s svojim osebnim zdravnikom. Vsi pa bodo ob vrnitvi v študentski dom morali podati izjavo o zdravstvenem stanju.

Upravljavci študentskih domov morajo zagotovili možnost umivanja in razkuževanja rok za zaposlene oziroma osebje, ki skrbi za delovanje študentskih domov, študente ter za stranke. Razkužilo naj bodo nameščena na glavnem vhodu ter na več mestih v avli in na hodnikih.

V skupnih prostorih objekta naj se večkrat čistijo površine, ki se jih ljudje pogosto dotikajo, na primer kljuke, ročaji, držala stopniščnih ograj in stikala za luči. Prav tako je treba stalno in učinkovito zračiti prostore, pri čemer v primeru mehanskega prezračevanja zrak ne sme krožiti, še priporoča NIJZ.

Sicer pa študentom svetuje, naj si različnih pripomočkov, gradiv in potrebščin ne izmenjujejo med seboj. Pri uporabi skupnih prostorov, na primer kuhinje ali kopalnice, naj se dogovorijo za urnik uporabe, ga upoštevajo in dosledno skrbno počistijo za seboj. V skupnih prostorih naj se zadržujejo čim manj časa in se čim manj dotikajo površin in predmetov, le toliko kot je nujno. Ves čas naj tudi pazijo na vzdrževanje priporočene medosebne razdalje (najmanj 1,5 oziroma dva metra).

Skrbijo naj tudi za redno in učinkovito zračenje in čiščenje študentskih sob in skupnih prostorov.

Skladno z nedavnimi spremembami odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja se je namreč omogočila tudi vrnitev študentov v študentske domove.

Ti po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ažurno objavljajo vse potrebne informacije na svojih spletnih straneh in skladno s priporočili NIJZ skrbijo za varnost stanovalcev. Domovi so sprejeli tudi izredna interna navodila za bivanje, s katerimi bi preprečevali okužbe. Prilagodili so tudi poslovanje zavodov ter stike med zaposlenimi in stanovalci, so za STA zapisali na ministrstvu.

Vračanje študentov v tem trenutku po njihovih navedbah ni masovno, se pa študentje tudi izseljujejo. Po zadnjih podatkih ministrstva je v Ljubljani zasedenih približno ena petina zmogljivosti.

Glede vračanja študentov iz tujine so na ministrstvu sicer pozvali visokošolske zavode, naj študentom omogočijo opravljanje čim več študijskih obveznosti in možnost opravljanja izpitov na daljavo, da se izognejo izvajanju obvezne karantene.