Po nedeljskem potresu je Novo Zelandijo stresel še močan popotresni sunek!

14. 11. 2016, 12:00 | Aktualno | Vir: STA

              Po nedeljskem potresu je Novo Zelandijo stresel še močan popotresni sunek! (foto: profimedia) profimedia

Južni otok Nove Zelandije je včeraj, 13. novembra, stresel močan potres z magnitudo 7,8, ki je povzročil predvsem obsežno gmotno škodo in sprožil cunami, pred katerim so prebivalci obalnih območij bežali na varno. Po dosedanjih podatkih je potres zahteval dve smrtni žrtvi, število pa bi lahko še naraslo, je dejal novozelandski premier John Key.

In kot da to ne bi bilo dovolj, so se po podatkih seizmološke agencije GeoNet tla vnovič stresla danes ob 13.34 po krajevnem času. Žarišče je bilo tako kot pri nedeljskem potresu kakih 90 kilometrov severno od mesta Christchurch, na globini 35 kilometrov pod zemeljskim površjem, popotresni sunek pa je dosegel magnitudi 6,3.

Oblasti medtem ocenjujejo škodo po potresu in so že objavile prve fotografije. Na fotografijah železnice je med drugim videti progo, ki je zaradi potresa uničena.

Več krajev blizu žarišča nedeljskega potresa je zaradi zemeljskih plazov in globokih razpok v cestah odrezanih od sveta. Na reki Clarence pa je popustil jez, zato so oblasti pozvale prebivalce ob reki, naj se nemudoma umaknejo na višje ležeča območja.

Med Severnim in Južnim otokom so prekinjene trajektne povezave, ker oblasti še preverjajo škodo na trajektnih terminalih.

Precejšnjo škodo je potres povzročil tudi na stanovanjskih stavbah, med drugim tudi v prestolnici Wellington, kjer so popokale številne okenske šipe. Mestne oblasti so zato pozvale ljudi, naj zaradi razbitega stekla do nadaljnjega ne hodijo v mestno središče. Novozelandski premier John Key pa je na spletu objavil videoposnetek stanja v svoji pisarni in zapisal, da gre za razdejanje.

Premier je poudaril, da je za številnimi prebivalci grozna noč, in napovedal, da bo verjetno trajalo nekaj časa, preden bodo lahko ocenili vso škodo.

Nova Zelandija sicer leži na meji avstralske in tihomorske tektonske plošče, na t. i. ognjenem obroču, kjer so potresi pogosti. Letno jih na celotnem območju zabeležijo celo do 15.000. Med hujšimi je bil potres z magnitudo 6,3 leta 2011, ki je skoraj povsem uničil mesto Christchurch. Tedaj je umrlo 185 ljudi, okoli 10.000 stavb pa je bilo porušenih oz. močno poškodovanih.