Po objavi, da jo je visoki funkcionar spolno zlorabil, je kitajska teniška igralka izginila z omrežja

13. 11. 2021, 16:52 | Aktualno | Vir: STA

              Po objavi, da jo je visoki funkcionar spolno zlorabil, je kitajska teniška igralka izginila z omrežja (foto: profimedia) profimedia

Nekdanja prva teniška igralka sveta v konkurenci ženskih dvojic Kitajka Shuai Peng je izginila neznano kam teden dni po tem, ko je objavila, da jo je v spolne odnose prisilil visoki član kitajske komunistične partije Gaoli Zhang, je na svojih spletnih straneh objavil britanski Daily Mail.
 

Petintridesetletna Pengova je 75-letnega Zhanga nedavno obtožila, da jo je prisilil v spolne odnose. Razkritje o zlorabi je bilo del daljše objave, ki jo je naložila na Weiboju, kitajski različici omrežja Facebook.

Objava je bila kmalu izbrisana in vsa njena nedavna vsebina na spletnem mestu je bila počiščena. Beseda tenis (wangqiu) je bila na družbenem omrežju na Kitajskem celo cenzurirana, navaja Daily Mail.

Po navedbah britanskega časnika gre za prvi primer, ko je v spolno zlorabo vpleten visoki član kitajske komunistične partije. Objava Pengove je bila odstranjena v 20 minutah, po tem ko je bila naložena na omrežju Weibo, ki ga kitajska država "močno spremlja", še navaja MailOnline.

Nekaj časa je bilo videti, da je onemogočen tudi kitajski profil Pengove, saj ga ni bilo mogoče najti pri iskanju na spletnem mestu.

MailOnline je ugotovil, da je profil še vedno aktiven in se prikaže v Googlovem iskanju, vendar manjka objava, onemogočeni pa so tudi komentarji na vse druge objave Pengove.

Pri poskusu iskanja o Pengovi ali Zhangu se na Weiboju pojavi napaka, tudi če objave same ne omenjajo domnevne afere.

Petinsedemdesetletni Zhang je naloge podpredsednika kitajske vlade opravljal od 2013 do 2018 in spada v krog najožjih zaveznikov kitajskega predsednika Xi Jinpinga.

Pengova, nekdanja 14. teniška igralka sveta med posameznicami, je v posamični konkurenci devetkrat zaigrala v finalih na turnirjih WTA, od tega je osvojila dva naslova leta 2016 v Tianjinu in leta 2017 v Jiangxiju. V konkurenci dvojic je na turnirjih WTA osvojila 23 naslovov.

Leta 2014 na OP ZDA v New Yorku se je kot šele tretja Kitajka v zgodovini, po Jie Zheng in Na Li, prebila v polfinale turnirja za veliki slam v posamični konkurenci.