Po odpravi karantene v Moskvi so prebivalci planili na ulice

10. 6. 2020, 07:00 | Aktualno | Vir: STA

              Po odpravi karantene v Moskvi so prebivalci planili na ulice (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Moskovčani so po odpravi karantene, ki so jo oblasti z namenom zajezitve novega koronavirusa v ruski prestolnici uvedle konec marca, planili na ulice in v parke. Na moskovskih cestah pa je znova gneča. V Rusiji so sicer v zadnjem dnevu znova zabeležili skoraj 8600 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega skoraj 1600 v Moskvi.

"Lepo je in veliko ljudi je na ulicah. Lep dan je v vseh pomenih besede," je povedala 33-letna Olga Ivanova, ki se je sprehajala po moskovskih ulicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Moskvi so danes odpravili karanteno in sistem prepustnic. Tako se lahko vsi prebivalci Moskve, tudi starejši od 65 let in ljudje s kroničnimi boleznimi, po mestu gibljejo brez omejitev. Poleg tega so se danes tam odprli frizerski in lepotni saloni.

V ruski prestolnici so omejitvene ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki so jih uvedli konec marca, začeli odpravljati v začetku junija. Njeni prebivalci so 1. junija prvič po devetih tednih lahko znova odšli na sprehod ali rekreacijo na prostem, znova pa so odprli parke in nakupovalna središča.

V Moskvi, ki ostaja žarišče epidemije covida-19 v Rusiji, so v zadnjih 24 urah zabeležili 1572 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V vsej Rusiji pa so potrdili 8595 novih primerov okužbe in 171 smrtnih žrtev covida-19. Vse skupaj se je v tej državi okužilo 485.253 ljudi, umrlo jih je 6142.

Kritiki oblastem očitajo, da poročajo o nižjem številu smrtnih žrtev covida-19, kot jih je dejansko. Menijo, da oblasti prehitro sproščajo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa in da to delajo iz političnih razlogov.

Za 24. junij je sicer napovedana vojaška parada ob 75. obletnici zmage v drugi svetovni vojni, za 1. julij pa referendum o ustavnih spremembah, ki bodo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogočile, da bo na položaju ostal do leta 2036.