Po prepovedi letov med Indijo in Avstralijo so se prvi Avstralci le vrnili domov

Zadržali so ji v obvezni karanteni

15. 5. 2021, 12:20 | Aktualno | Vir: STA

              Po prepovedi letov med Indijo in Avstralijo so se prvi Avstralci le vrnili domov (foto: Profimedia) Profimedia

V Avstraliji je danes pristalo prvo potniško letalo z Avstralci iz Indije, ki so jim dovolili vrnitev po izteku prepovedi, ki jo je vlada uvedla v začetku meseca zaradi porasta okužb z novim koronavirusom v Indiji.

Z letalom, ki ga je zagotovila vlada, se je danes vrnilo okoli 80 ljudi, potem ko več kot 70 v petek niso dovolili vkrcanja na letalo v New Delhiju zaradi pozitivnega testa na okužbo ali tesnega stika z okuženo osebo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letalo je pristalo v letalskem oporišču v Darwinu na severu države, potnike pa so odpeljali v poslopje za karanteno na obrobju mesta, poroča avstralska tiskovna agencija AAP.

Avstralski premier Scott Morrison je v petek dejal, da je 14-dnevna prepoved vstopa potnikov iz Indije delovala, saj se je število ljudi, ki so morali zaradi okužbe v karanteno, v zadnjih tednih zmanjšalo za več kot 40 odstotkov z 292 na 171. Napovedal je, da se bodo začeli potniški leti ob pomoči vlade, da pa bodo pred vkrcanjem vse potnike testirali, da bi "Avstralija ostala varna".

V Indiji se je registriralo okoli 9000 Avstralcev, ki se želijo vrniti v domovino, od tega so jih 900 opredelili kot ranljive, so sporočile oblasti.

Avstralske meje so zaradi pandemije covida-19 zaprte od lanskega marca, od začetka letošnjega maja pa je vlada zaradi porasta okužb v Indiji prepovedala lete iz Indije. Ta prepoved je naletela na ostre kritike, ker se državljani niso smeli vrniti ob grožnji visokih denarnih in zapornih kazni. Grozila jim je globa v višini 66.600 avstralskih dolarjev (nekaj manj kot 43.000 evrov), pet let zaporne kazni ali oboje.