Po razlitju kerozina v Hrastovljah izkopali 160 kubičnih metrov materiala

29. 6. 2019, 12:23 | Aktualno | Vir: STA
Po razlitju kerozina v Hrastovljah izkopali 160 kubičnih metrov materiala (foto: Profimedia) Profimedia

Slovenske železnice so odstranile onesnažen material po torkovem iztirjenju tovornega vlaka pri Hrastovljah in s tem izvedle ukrepe za maksimalno zmanjšanje okoljske škode na kraju nesreče. Železniški delavci zdaj postavljajo tire, železniško progo med Divačo in Koprom pa naj bi po zadnjih informacijah odprli predvidoma v nekaj urah.

Promet po železniški progi Divača-Koper, ki je od torkovega iztirjenja tovornega vlaka zaprta, naj bi po prvotnih napovedih odprli že v petek, a so se po posvetu z Agencijo RS za okolje (Arso) in Geološkim zavodom Slovenije odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin. Na železnicah so nato odprtje proge napovedali za danes ob 9. uri, po najnovejših informacijah pa naj bi jo odprli v nekaj urah.

Kot so danes sporočili iz Arsa, so Slovenske železnice pod strokovnim vodstvom agencije izvedle odstranitev onesnaženega materiala, kot jim je bilo naloženo v dopolnilni odločbi in s tem realizirale ukrepe za maksimalno zmanjšanje okoljske škode. Dopolnilni ukrepi so bili nujno potrebni, saj se je pri pregledu kraja nesreče našla še precejšnja količina materiala, onesnaženega s kerozinom, so še navedli v agenciji.

Na Slovenskih železnicah so medtem danes za STA povedali, da so na kraju nesreče skupaj izkopali 160 kubičnih metrov materiala, po neuradnih informacijah pa naj bi izkopali tudi del materiala, kjer so bili vzorci na prisotnost kerozina negativni.

Če bi prišlo do pronicanja vode skozi strop ali stene predora na razdalji 50 metrov na vsako stran od onesnaženega odseka, bodo Slovenske železnice v skladu z usmeritvami Arsa in Geološkega zavoda Slovenije zagotovile, da se ta voda zajame in odvede iz predora, so še navedli v Arsu.

Železniška proga Divača-Koper je zaprta od torka popoldne, ko je v predoru pri Hrastovljah iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin. Ena od cistern se je poškodovala in iz nje je izteklo okoli 10.000 litrov tega goriva.

Zaradi nesreče oz. zaprte železniške proge so ta vikend izjemoma dovoljeni tudi prevozi težkih tovornih vozil v in iz koprskega pristanišča. Povečan promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, je mogoče pričakovati na območju celotne Slovenije, še posebej proti in iz Luke Koper. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri