Po slabih 19 urah od izstrelitve je kapsula Dragon pristala na mednarodni vesoljski postaji

31. 5. 2020, 18:06 | Aktualno | Vir: STA

              Po slabih 19 urah od izstrelitve je kapsula Dragon pristala na mednarodni vesoljski postaji (foto: profimedia) profimedia

Za ameriškima astronavtoma Dougom Hurleyjem in Bobom Behnkenom je uspešen polet z raketo podjetja SpaceX na Mednarodno vesoljsko postajo. Z vesoljskega izstrelišča na Floridi sta poletela v soboto zvečer, na ISS pa pristala 19 ur zatem. Predsednik ZDA je zasebno vesoljsko industrijo označil za prihodnost. Američanom so za uspeh čestitali tudi Rusi.

Raketa zasebnega podjetja SpaceX z ameriškima astronavtoma na krovu je v soboto ob 21.22 po srednjeevropskem času uspešno poletela iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi proti ISS. Kapsula Dragon je na postaji pristala v nedeljo ob 16.17 po srednjeevropskem času. Pristala je nekaj manj kot 19 ur po izstrelitvi rakete

Kapsula je najprej pristala, nekaj minut kasneje pa se je še čvrsto pritrdila. "Spajanje je končano," je nato povedal eden od članov posadke. "Resnično mi je v čast biti majhen del teh devetletnih prizadevanj, odkar je ameriški raketoplan zadnjič pristal na Mednarodni vesoljski postaji," je dejal.

Nato odprli še lopute na kapsuli in ISS, nakar sta Hurley in Behnken, ki veljata za veterana med Nasinimi astronavti, vstopila na vesoljsko postajo. Tam sta se pridružila ameriškemu kolegu Chrisu Cassidyju ter ruskima kozmonavtoma Anatoliju Ivanišinu in Ivanu Wagnerju. Na postaji bosta predvidoma ostala približno en mesec.

To je bil prvi polet človeške posadke proti ISS z ameriškega ozemlja po letu 2011, ko so ZDA upokojile vesoljske raketoplane. Bil pa je tudi prvi polet astronavtov v vesolje s plovilom zasebnega podjetja.

Izstrelitev je pritegnila veliko radovednežev, ki so si dogodek lahko ogledali v živo ob obali Atlantika ali ob cesti, ki pelje do izstrelišča. Na prizorišče je kakšno uro pred izstrelitvijo prišel tudi ameriški predsednik Donald Trump.

"Pravi talent, pravo znanje, nihče tega ne zna kot mi," je komentiral Trump. Izpostavil je, da je zasebna vesoljska industrija prihodnost. "Napočilo je novo obdobje ameriškega ponosa," je dodal.

Pohvalil je ustanovitelja Spacexa Elona Muska. Soboto pa je označil za poseben dan, ki kaže, da so ZDA znova zavezane temu, da bo njihova prihodnost v vesolju. Ob tem je ponovil svojo obljubo, da bodo ZDA leta 2024 znova poslale svoje astronavte na Luno, najverjetneje pa jih bodo poslale tudi na Mars.

"To je uresničitev mojih in sanj vseh pri Spacexu," pa je na novinarski konferenci po izstrelitvi dejal vidno ganjeni Musk. Povedal je, da si je za to prizadeval zadnjih 18 let. "Menim, da je to nekaj, česar se ljudje lahko veselijo in na kar so lahko ponosni," je poudaril.

Muskovemu podjetju je čestitala tudi ruska vesoljska agencija Roskozmos. "Uspeh misije prinaša nove priložnosti, ki bodo koristile celotnemu mednarodnemu programu," je povedal izvršni direktor Roskozmosa za vesoljske programe s človeškimi posadkami Sergej Krikalev.

Sprva je bil polet predviden za sredo, a so ga zaradi slabega vremena preložili na soboto. Tudi v soboto je sicer sprva grozilo, da bi lahko zaradi vremenskih razmer prišlo do vnovične preložitve izstrelitve, a so se v nadzoru poleta kakšno uro prej odločili, da jo izvedejo po načrtih.

Doslej je sicer človeka v vesolje uspelo poslati le trem državam - Rusiji, ZDA in Kitajski. ZDA so leta 2011 upokojile raketoplane, astronavte na ISS so nato pošiljale z ruskimi raketami. Za 52 voženj so ZDA Rusiji plačale 3,5 milijarde dolarjev.

Če bo SpaceX v vesolje vozil vse ameriške astronavte, bi lahko Roskozmos izgubil več kot 200 milijonov dolarjev letno, kar bi bila precejšnja izguba za njegov proračun, ki znaša okoli dve milijardi dolarjev, je povedal Andrej Jonin z moskovske vesoljske akademije Ciolkovski.

Po njegovih besedah bi moral biti pojav tekmeca, kot je podjetje Elona Muska, budnica za rusko vesoljsko industrijo, ki je "v precej slabši formi, kot priznavajo vodilni".