Po Sloveniji sneži, sneg pa se oprijemlje cestišč in povzroča težave v prometu!

22. 2. 2018, 12:00 | Aktualno | Vir: STA

              Po Sloveniji sneži, sneg pa se oprijemlje cestišč in povzroča težave v prometu! (foto: profimedia) profimedia

Sneženje po Sloveniji že povzroča težave v prometu. Vozne razmere so slabše kot običajno, zato so daljši potovalni časi. Na pot se ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme, opozarja prometnoinformacijski center. Ob tem poroča o več nesrečah predvsem na štajerski avtocesti, ki ovirajo promet in povzročajo zastoje.

Zaradi prometnih nesreč je tako promet oviran na štajerski avtocesti na cestninski postaji Vransko proti Mariboru ter med priključkom Fram in razcepom Slivnica, kjer je zaprt prehitevalni pas proti Mariboru - nastal je petkilometrski zastoj, poroča prometnoinformacijski center. Tudi pred počivališčem Polskava proti Mariboru je zaradi prometne nesreče oviran promet.

Zaprte so glavne ceste Celje-Šmarje pri Jelšah pri Stopčah, Ptuj-Ormož pri Cvetkovcih in Dravograd-Maribor na odseku Radlje ob Dravi-Muta.

Zaradi burje v Vipavski dolini je na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Selo prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina pa je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Zaradi zimskih oz. snežnih razmer so na avstrijski strani prelazov Ljubelj in Korensko sedlo obvezne verige. Poleg tega je zaprta cesta Dragarji-Osilnica, na cestah Idrija-Godovič in Godovič-Črni vrh-Col-Ajdovščina pa velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike.

Zaradi zimskih razmer na Hrvaškem je prepoved za tovorna vozila na mejnih prehodih Zavrč, Središče ob Dravi in Petišovci, prepoved za priklopnike in polpriklopnike na mejnih prehodih Babno Polje, Podplanina in Petrina ter prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone na mejnem prehodu Metlika.

Čakalna doba za tovorna vozila je na mejnem prehodu Obrežje.

Na odseku Mozirje-Šentrupert pa je s ceste na njivo zapeljal avtobus. V prometni nesreči ni bil nihče poškodovan, otroke pa so že premestili na drug avtobus, so za STA potrdili na Policijski upravi Celje.

Popoldne bodo padavine oslabele in ponekod ponehale. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter. Na Primorskem bo pihala močna burja, najmočnejši sunki burje bodo ponekod presegali hitrost 120 kilometrov na uro, so opozorili meteorologi.

Ponoči se bo sneženje od juga spet nekoliko okrepilo in zajelo vso Slovenijo. Ob morju in ponekod na Goriškem bo večinoma deževalo. V petek bo oblačno. Občasno bo snežilo, ob morju in na Goriškem rahlo deževalo. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja, kažejo podatki agencije za okolje.

Sneg ohromil tudi Hrvaško

Tudi na Hrvaškem sneg in veter hromita promet. Sneg ovira promet v večjem delu notranjosti države kot tudi v zaledju Dalmacije.

Največ snega na Hrvaškem so davi namerili v Delnicah - 118 centimetrov. Skoraj meter snega je na Plitviških jezerih. Nekaj manj kot 90 centimetrov je bilo v Nacionalnem parku Risnjak ter na Zagrebški gori. Več kot pol metra snega imajo v Slunju, Gospiću in Ogulinu.

Zaradi silovitega vetra so za ves promet zaprti odcep avtoceste Zagreb - Split kot tudi posamezni odcepi državnih cest v Liki in na jadranski magistrali, je danes poročal hrvaški avtoklub. Dodali so, da je del avtocesta Reka -Zagreb odprt samo za osebna vozila.

Samo za osebna vozila je odprta tudi avtocesta proti mejnem prehodu Jelšane s Slovenijo med Drago in Šmriko, kot tudi reška obvoznica ter jadranska magistrala med Bakrom in Senjem. Podobne omejitve veljajo na državnih cestah med Gospićem in Karlobagom v Liki ter Maslenico in Zatonom Obrovškim na območju Zadra.

Zaradi snega in vetra je na cestah med notranjostjo države in obalo prepovedan promet za tovornjake s priklopniki ter vlačilci s polpriklopniki. Izdali so tudi opozorilo pred možnostjo poledice, posebej na mostovih in nadvozih.