Slovenca z ladje Diamond Princess poletela iz Tokia

Iz Berlina v domovino z najetim letalom

21. 2. 2020, 12:39 | Aktualno | Vir: STA

              Slovenca z ladje Diamond Princess poletela iz Tokia (foto: STA) STA

Slovenija bo najela letalo za evakuacijo slovenskih državljanov s križarke Diamond Princess. Italijansko letalo z evropskimi državljani, ki je danes popoldne poletelo z Japonske proti Rimu, bo imelo postanek na berlinskem letališču Tegel, nato bosta slovenska državljana z najetim komercialnim letalom poletela v domovino.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da je letalo z evropskimi državljani popoldne vzletelo s tokijskega letališča in da je na njem 19 Italijanov ter 18 državljanov drugih članic EU. Po postanku v Berlinu naj bi v Rimu pristalo v soboto v zgodnjih jutranjih urah. Vse potnike so pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva. Pri vseh so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni, še poroča Ansa, ki navaja dobro obveščene vire.

Za STA so na MZZ pred tem danes potrdili, da se oba slovenska državljana počutita dobro in da bosta v Slovenijo predvidoma prišla v soboto. Čas prihoda v Slovenijo je odvisen od formalnosti na prvem letališču, so dodali.

Stroški najema letala iz Berlina bodo do 20.000 evrov. Uprava za civilno zaščito in reševanje bo v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosila za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru konzularnega kriznega odzivanja EU v dogovoru z italijanskim in nemškim zunanjim ministrstvom sprejelo ponudbo kriznega oddelka italijanskega zunanjega ministrstva, da v evakuacijo državljanov EU z ladje na Japonskem vključijo tudi slovenske državljane.

Urad vlade vlade za komunikacijo je po današnji dopisni seji vlade še dodal, da so se predstavniki MZZ, ministrstva za zdravje, ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve strinjali, da je najustreznejša in finančno najbolj racionalna rešitev za vrnitev slovenskih državljanov z berlinskega letališča najem komercialnega letala.

Poleg slovenskih državljanov bo na letalu tudi hrvaški državljan z omenjene ladje. MZZ se je namreč v okviru sodelovanja EU na področju reševanja državljanov in na podlagi zaprosila hrvaškega veleposlaništva v Ljubljani strinjalo, da skupaj s slovenskima državljanoma iz Berlina pripeljejo tudi hrvaškega državljana. Slednjega bodo hrvaške oblasti prevzele s svojim zdravstvenim vozilom neposredno po pristanku na letališču v Sloveniji. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je bilo na krovu Diamond Princess skupno šest hrvaških državljanov, od tega jih je pet članov posadke.