Po sprostitvi hrvaške meje kup zahtevkov za vstop v državo

Na Hrvaško odšlo 285 Slovencev

11. 5. 2020, 10:51 | Aktualno | Vir: STA

              Po sprostitvi hrvaške meje kup zahtevkov za vstop v državo (foto: STA) STA

Hrvaška je v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije. Do danes do 13. ure je na Hrvaško vstopilo 667 tujih državljanov, med njim je bilo 285 Slovencev, je danes povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Vstop v državo so dovolili predvsem poslovnežem, lastnikom nepremičnin in študentom.

Hrvaška je v nedeljo znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Božinović je danes dejal, da je bilo med 667 osebami, ki so doslej vstopile na Hrvaško, poleg Slovencev tudi po več kot 20 državljanov Avstrije in Nemčije. Med njimi je bilo tudi 60 oseb iz tretjih držav, večinoma iz Bosne in Hercegovine, nekaj pa tudi iz Srbije, je na današnji redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu povedal Božinović.

Dodal je, da hrvaška obmejna policija preverja, ali so razlogi potnikov za vstop na Hrvaško upravičeni. Potrdil je, da je policijska uprava za mejo pri notranjem ministrstvu dobila več kot 600 zahtev tujih državljanov za odobritev prihoda na Hrvaško, kar je, kot je dejal, tudi najboljši način, da se tuji državljani seznanijo, ali sploh lahko vstopijo v državo. Na ta način pa naj bi tudi pospešili pretok potnikov čez mejo.

Božinović je ponovil, da je razlog za vstop na Hrvaško tudi rezervirana turistična namestitev. Opozoril je, da je takšen turistični obisk možen v skladu z epidemiološkimi ukrepi, s katerimi bodo potnike seznanili na hrvaških mejnih prehodih.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je danes poudaril, da s slovenskimi kolegi izmenjujejo podatke in izkušnje med epidemijo novega koronavirusa v obeh državah. Povedal je, da še niso dosegli skupnega sklepa, na kakšen način naj bi omogočili turistom iz obeh držav prehode čez slovensko-hrvaško mejo.

Hrvaški notranji minister je v nedeljo zvečer za hrvaško komercialno televizijo Nova TV povedal, da "ni smiselno", da bi ljudi, ki jih povabijo na poslovni sestanek na Hrvaškem, pustili v samoizolaciji.

"Ljudem bomo dovolili poslovna srečanja, naj opravijo tisto, zaradi česar so prišli, da pridejo do svojih nepremičnin ali fakultet," je dejal. Poudaril pa je, da bi potem, ko bodo tuji državljani opravili tisto, zaradi česar so prišli, morali ostati tam, kjer so nameščeni, pa naj bo to hotel ali študentski dom.

Pojasnil je še, da obiski svojcev še niso priporočljivi, razen v nujnih primerih, kot je smrt sorodnikov.

Spomnil je še, da je hrvaška uprava za mejo odprla posebni elektronski naslov, na katerem se državljani drugih držav lahko seznanijo, ali izpolnjujejo pogoje za vstop na Hrvaško. Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz) pa je na svoji spletni strani objavil natančna navodila in priporočila za hrvaške in tuje državljane, ki prihajajo na Hrvaško.

Hrvaški notranji minister je še opozoril, da ni izključeno, da bodo znova zaostrili ukrepe, če se bo pojavilo novo žarišče novega koronavirusa.