Po številu potrjenih okužb je Rusija tretja na svetu

Za ZDA in Brazilijo

28. 5. 2020, 13:52 | Aktualno | Vir: STA

              Po številu potrjenih okužb je Rusija tretja na svetu (foto: Profimedia) Profimedia

Covid-19 je v Rusiji zahteval več kot 4000 življenj, so sporočili iz Moskve. Zahteval je 4142 življenj, potem ko je v zadnjih 24 urah umrlo še 174 ljudi. To je sicer enako število kot v torek 26.5., ko so prvič zabeležili to rekordno število mrtvih zaradi covida-19 v enem dnevu.

Ruske oblasti so že napovedovale, da je v maju pričakovati več smrtnih žrtev covida-19 kot v aprilu in sicer zaradi umiranja bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, ki so na zdravljenju v bolnišnicah od vrhunca epidemije v državi pred nekaj tedni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Se pa v državi stabilizira število novih okužb in ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo pozdravil trend stabilizacije razmer. Danes so poročali o 8371 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. To je peti dan zapored, da so poročali o manj kot 9000 novih primerih okužbe v 24 urah.

V Moskvi, najbolj prizadetem ruske mestu v epidemiji, so v zadnjih 24 urah potrdili 2054 novih primerov okužbe, kar je najmanj od 23. aprila.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je v sredo za 1. junij napovedal omilitve ukrepov na novih področjih. Tako bodo odprli tudi trgovine, ki ne prodajajo hrane, meščani pa se bodo lahko sprehajali brez zaščitnih mask.

Po številu potrjenih okužb je Rusija s skupno 379.051 primeri tretja na svetu, za ZDA in Brazilijo, še navaja AFP.