Po svetu narašča število okužb s koronavirusom (o virusu tudi vse več znanega)

24. 2. 2020, 20:07 | Aktualno | Vir: STA

              Po svetu narašča število okužb s koronavirusom (o virusu tudi vse več znanega) (foto: profimedia) profimedia

V Italiji se je z novim koronavirusom okužilo že več kot 220 ljudi, od tega jih je šest umrlo. Žarišče izbruha je v Lombardiji. Razmere se slabšajo tudi v drugih državah, med drugim v Iranu in Južni Koreji. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je naraščanje okužb zaskrbljujoče, vendar pa še ne gre za pandemijo.

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa v Italiji se je povzpelo na šest, med njimi jih je pet v deželi Lombardija. Narašča tudi število okuženih - po najnovejših podatkih jih je v Italiji več kot 220. Največ okužb, 172, so zabeležili v Lombardiji, sledita deželi Benečija (Veneto) z 32 primeri ter Emilija - Romanja z 18 okuženimi. Po tri primere okužb so zabeležili še v deželah Piemont in Lacij.

V vseh deželah na severu Italije z izjemo Doline Aoste zaradi novega koronavirusa veljajo izredni ukrepi. Do nedelje bodo zaprti vrtci, šole, univerze in kulturne ustanove. Odpovedane so kulturne in športne, pa tudi verski obredi in pogrebi. Te ukrepe so uvedli tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK), čeprav okužb še niso zabeležili.

Italijanska vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa za torek v Rimu sklicala sestanek ministrov sosednjih držav, med njimi bo tudi slovenski pristojni minister Aleš Šabeder.

Zaskrbljene sosede

Sosednje države so zaradi hitrega naraščanja števila okuženih v Italiji zaskrbljene. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov.

V Franciji se po besedah ministra za zdravje Olivierja Verana pripravljajo na morebitno epidemijo, češ da je možnost novih primerov bolezni v Franciji "zelo verjetna".

Posebnih ukrepov kljub nekaterim pozivom niso sprejeli niti v Švici, kjer pa zaskrbljenost vlada zlasti med prebivalci ob meji. V kanton Ticino denimo dnevno prihaja na delo približno 68.000 Italijanov, ki živijo v bližini meje.

Na Hrvaškem so zaradi novega koronavirusa poostrili sanitarne in zdravstvene ukrepe. V Zagrebu so napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih Jelšane in Starod s Slovenijo postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes v Bruslju napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa. Mednarodna misija strokovnjakov bo v torek odpotovala v Italijo, da oceni tamkajšnje razmere. Ključna prioriteta EU je po njegovih besedah zajeziti bolezen in zavarovati javno zdravje.

Širjenje po svetu

Novi koronavirus pa se pospešeno širi tudi v nekaterih drugih državah. Med drugim je v Iranu umrlo že 12 ljudi, okuženih je 47. Novi koronavirus pa se širi v države v regiji. O prvih primerih poročajo iz Kuvajta, Bahrajna, Afganistana, Iraka, Omana in Združenih arabskih emiratov. Več držav v regiji je prepovedalo potovanja v in iz Irana ter prekinilo letalske povezave s to državo.

Iz Južne Koreje danes poročajo o 231 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Skupno je v državi okuženih že 833 ljudi, kar je največ v katerikoli izmed držav izven Kitajske. Južna Koreja je priča hitremu naraščanju števila okuženih - v manj kot tednu dni je naraslo za več kot 700. Doslej je umrlo sedem ljudi.

Spričo zaostrenih razmer so oblasti v Seulu v nedeljo razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti in ukrepov, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Za en teden so po vsej državi podaljšali šolske počitnice, dodatno bodo omejili skupinske dogodke.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je sicer danes dejal, da je naraščanje števila novih okužb z novim koronavirusom zaskrbljujoče, a še ne gre za pandemijo. Treba se je osredotočiti na zajezitev in storiti vse, da se pripravimo na morebitno pandemijo, je še izpostavil.

Izbruh že upada

Strokovnjaki WHO, ki so skupaj s kitajskimi kolegi obiskali prizadete province na Kitajskem, so se vrnili s pomembnimi ugotovitvami, je še povedal generalni direktor WHO. Ugotovili so, da je izbruh novega koronavirusa konec januarja dosegel vrhunec in od takrat upada, je pojasnil.

Stopnja umrljivosti izven Wuhana, kjer se je virus prvič pojavil, znaša 0,7 odstotka. Ljudje z blagimi simptomi se pozdravijo v dveh tednih, tisti s hudimi pa potrebujejo od tri do sedem tednov.

Na Kitajskem, kjer je decembra izbruhnil virus, so danes sicer našteli 409 novih primerov okužbe, od teh le 11 izven najhuje prizadete province Hubei. Tam so zabeležili tudi vse razen ene izmed 150 novih smrtnih žrtev bolezni covid-19.

Številne preostale kitajske province že več dni zapored po drugi strani niso poročale o nobenem novem primeru okužbe.

Izbruh koronavirusa pa pod vprašaj postavlja že tako krhko okrevanje globalnega gospodarstva, je po srečanju finančnih ministrov držav G20 v Rijadu v nedeljo dejala generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva.

Kot je poudarila, je gospodarska aktivnost na Kitajskem zaradi koronavirusa močno upočasnjena, o težavah poročajo tudi podjetja iz mnogih drugih držav.

pripravila Sara Erjavec Tekavec