Po treh desetletjih se je japonski cesar Akihito poslovil od prestola

30. 4. 2019, 10:40 | Aktualno | Vir: STA

              Po treh desetletjih se je japonski cesar Akihito poslovil od prestola (foto: STA/Xinhua) STA/Xinhua

Japonski cesar Akihito se je danes na tradicionalnem obredu v cesarski palači v Tokiu odrekel prestolu krizantem. To je prva abdikacija v deželi vzhajajočega sonca po dveh stoletjih. V kratkem govoru je 85-letnik dejal, da je svoje naloge opravljal z globokim spoštovanjem in ljubeznijo do ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je bil izreden blagoslov," je dejal Akihito o svoji 30-letni vladavini. V desetminutnem obredu v Borovi dvorani, ki velja za najelegantnejšo v cesarski palači, je izrazil tudi hvaležnost prebivalcem Japonske, ki so ga sprejeli kot simbol države in so ga pri tem podpirali.

Slovesnosti v cesarski palači se je udeležilo okoli 300 ljudi, med njimi premier Shinzo Abe in ministri v njegovi vladi. Premier se je zahvalil cesarju in dejal, da je izpolnil svojo odgovornost kot simbol Japonske. Dodal je, da je cesarski par, ki je pogosto obiskoval žrtve naravnih katastrof, Japonce napolnil s pogumom in upanjem.

Uradno bo Akihito ostal cesar še do polnoči, ko bo tudi nastopilo novo obdobje pod novim cesarjem Naruhitom.

Akihito je 125. japonski cesar postal 8. januarja 1989 po smrti svojega očeta cesarja Hirohita, v čigar imenu se je Japonska borila in izgubila v drugi svetovni vojni. To je prva abdikacija na Japonskem od leta 1817, ko je odstopil cesar Kokaku.

V sredo bo potekala še ena slovesnost, na kateri bo prestolonaslednik, 59-letni Naruhito zasedel prestol in nasledil cesarske insignije, kot sta sveti meč in dragulj. Tudi ta obred bo trajal le deset minut.

Z ustoličenjem novega cesarja se za deželo vzhajajočega sonca začenja novo obdobje. Vlada je mesec dni pred menjavo na prestolu sporočila, da bo to obdobje imenovano Reiwa. Akihitovo obdobje se je imenovalo Heisei.

Beseda Reiwa je sestavljena iz dveh japonskih pismenk kanjijev - rei, ki pomeni lep, in wa, ki pomeni harmonija. Kot so sporočili z japonskega veleposlaništva v Ljubljani, je ime obdobja prvič v zgodovini vzeto iz starodavnega japonskega vira, in sicer iz najstarejše znane antologije japonske poezije Manyoshu, stare prek 1200 let.

Cesar Akihito je avgusta 2016 šokiral državljane, ko je nakazal, da se želi umakniti s prestola. V video sporočilu je izrazil zaskrbljenost, da zaradi visoke starosti in šibkega zdravja ne bo več mogel opravljati svojih dolžnosti.

Japonska je bila ob začetku Akihitove vladavine globalna visokotehnološka sila, zdaj pa se sooča s stagnirajočim gospodarstvom, starajočim se prebivalstvom in pomanjkanjem delovne sile, njen primat na tehnološkem področju pa ogrožata sosedi Kitajska in Južna Koreja. Otoška država je v Akihitovem obdobju doživela vrsto naravnih nesreč in najhujšo jedrsko katastrofo po nesreči v Černobilu leta 1986.