Pod sloganom Samoodločba ni zločin so v Barceloni protestirali proti sojenju katalonskim voditeljem

17. 2. 2019, 12:05 | Aktualno | Vir: STA

              Pod sloganom Samoodločba ni zločin so v Barceloni protestirali proti sojenju katalonskim voditeljem (foto: profimedia) profimedia

V Barceloni je v soboto zvečer potekal množični protest zaradi sojenja nekdanjim katalonskim voditeljem. V središču katalonske prestolnice se je po navedbah policije zbralo okoli 200.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa okoli pol milijona. Med udeleženci je bil po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi sedanji katalonski predsednik Quim Torra.

Demonstranti, ki so preplavili glavno prometnico Barcelone Gran Via, so med drugim vzklikali: "Neodvisnost, neodvisnost". Protest, ki so ga organizirale tudi katalonske vladajoče stranke, je potekal pod sloganom Samoodločba ni zločin.

Sojenje 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije se je na španskem vrhovnem sodišču začelo v torek. Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let, najvišjo za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev.

Sobotno zborovanje je bilo prvo v vrsti protestnih akcij zaradi sojenja nekdanjim voditeljem. Stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije in imajo v parlamentu v Barceloni absolutno večino, so z več združenji in sindikati za četrtek napovedale splošno stavko.