Pohodi z zelenimi baloni pred svetovnim dnem cerebralne paralize

5. 10. 2019, 10:02 | Aktualno | Vir: STA

              Pohodi z zelenimi baloni pred svetovnim dnem cerebralne paralize (foto: STA/Andreja Seršen Dobaj) STA/Andreja Seršen Dobaj

V nedeljo bomo obeležili svetovni dan cerebralne paralize. Na svetu je kar 17 milijonov ljudi s cerebralno paralizo. Po geslom Jaz sem tukaj bodo na pravice in enake možnosti tudi letos danes med 10. in 12. uro v več slovenskih mestih opozorili s simboličnimi pohodi z zelenimi baloni.

Kot so še sporočili iz Zveze Sonček, je cilj družbenega gibanja ob svetovnem dnevu cerebralne paralize širše predstaviti to možgansko okvaro, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti, kot jih imajo drugi ljudje. V okviru današnjega pohoda bodo organizatorji tako predstavili tudi poslanico in delili letake o cerebralni paralizi.

V zvezi so prepričani, da lahko vsak, še posebej pa vsi skupaj dosežemo, da bodo lahko ljudje s cerebralno paralizo živeli kakovostno življenje, so zapisali v sporočilu.

Pohodi bodo sicer potekali v Ljubljani, Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu in na Ptuju, v Krškem bodo v ta namen organizirali kostanjev piknik, v Novem mestu bodo postavili informativno-prodajno stojnico, v Kopru pa organizirajo dogodek na Titovem trgu, so še sporočili iz zveze.

V petek pa so v vseh centrih Sonček po Sloveniji pripravili dneve odprtih vrat. Društvo Vesele nogice pa je v Ljubljani pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja pripravilo okroglo mizo z naslovom Cerebralna paraliza: Tragedija ali izziv v življenju. Strokovnjaki so spregovorili o cerebralni paralizi in o problematiki, s katero se spopadajo tako stroka kot tudi osebe s cerebralno paralizo in izpostavili primere dobrih praks, ki jih v Sloveniji zagotovo ni malo, so sporočili z društva.