Poklukar na Golniku o gradnji izolacijskega oddelka in iskanju sistemskih rešitev

6. 3. 2021, 15:51 | Aktualno | Vir: STA

              Poklukar na Golniku o gradnji izolacijskega oddelka in iskanju sistemskih rešitev (foto: STA/Tinkara Zupan) STA/Tinkara Zupan

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik, kjer se je z direktorjem Alešem Rozmanom pogovarjal o delu bolnišnice in njenih kadrovskih ter prostorskih izzivih. Izpostavila sta izgradnjo novega izolacijskega oddelka in se zavzela za sodelovanje pri iskanju sistemskih rešitev.

Poklukar je spomnil, da je Klinika Golnik med epidemijo med najbolj obremenjenimi. Zaposlenim se je zahvalil, da so v teh težkih časih omogočili obravnavo vseh bolnikov, ki so potrebovali oskrbo, vodstvu pa za organizacijo ne le na ravni bolnišnice, ampak v sodelovanju z ostalimi tudi na ravni celotne države.

Direktorja Rozmana je, kot je povedal, zaradi poznavanja sistema in odlične strokovnosti, s katero se je izkazal tudi pri sodelovanju v strokovni skupini, danes povabil k vodenju zdravstvenega sveta, ki bo imenovan v prihodnjih dneh. Rozman je ministrovo povabilo sprejel, se mu zahvalil za zaupanje in poudaril, da bo storil vse, kar bo v njegovi moči, za izboljšanje sistema.

Rozmana veseli, da minister dobro razume in pozna zdravstveni sistem ter tudi razvojno naravnano miselnost, pri čemer ne gre le za razvoj posameznih bolnišnic, ampak sistema kot celote, ki bo prijaznejši uporabniku in nas bo tudi informacijsko popeljal na novo stopnjo razvoja.

Rozman podpira tudi spremembe, s katerimi bi poklici v zdravstvu mladim postali zanimivejši in ki bi omogočile nadaljnji razvoj ter strokovni napredek, kar bi vodilo do kakovostnejših in varnejših storitev ter krajših čakalnih vrst.

"Tako imamo veliko upanja za prihodnost," je izpostavil Rozman in dodal, da bodo po najboljših močeh podprli te napore, lastne dobre prakse posredovali drugim in od njih sprejemali dobre ideje.

Na današnjem obisku ministra so posebej govorili o izzivih, pred katerimi je Klinika Golnik, med katerimi bosta ključna zagotavljanje zadostnega kadra in ustreznih prostorov. Kot je povedal Poklukar, bodo na Golniku predvidoma do konca leta 2023 zgradili izolacijski oddelek s petimi etažami in skoraj 9000 kvadratnimi metri uporabnih površin.

Projekt, za katerega pričakujejo 25 milijonov evrov kohezijskih sredstev, je v pridobivanju vse potrebne dokumentacije. Kot je pojasnil Rozman, v delujoči stavbi prostora za izolacijski oddelek nimajo, saj so že sedaj primorani določene aparature imeti na hodniku. Sprva so načrtovali obnovo stare stavbe, a je ta v tako slabem statičnem stanju, da sta cenejša njeno rušenje in novogradnja izolacijskega oddelka.

"Izolacijski oddelek bo ključnega pomena, saj je velika večina naših pulmoloških bolnikov v zimskem času podvržena takim ali drugačnim okužbam," je povedal Rozman. V njem bodo uredili sodoben mikrolaboratorij za tuberkulozo, kakršnega Slovenija kot edina država na Balkanu še nima. V luči rezistentnih bakterij bodo uredili izolacijski oddelek za tuberkulozo. Prav tako bodo vzpostavili oddelke za izolacijo, ki jih bo mogoče uporabljati za izbruhe covida-19 ali gripe.

Na Kliniki Golnik imajo trenutno v skladu s programom postopnega zapiranja covid oddelkov odprt en oddelek za bolnike s covidom-19, v karanteni pa imajo tudi en redni oddelek, saj so pred približno desetimi dnevi zabeležili vdor novega koronavirusa. Zaradi velike nalezljivosti so posumili na angleški sev, ki pa ga še niso potrdili. Večina okuženih je bila bolnikov, pa tudi dva zaposlena, ki nista bila cepljena.

Na Golniku so precej zmogljivosti, ki za covid-19 trenutno niso več potrebne, že preusmerili v izvajanje rednih programov. Lanska realizacija je bila kljub covidu-19 na ravni bolnišnične oskrbe 97-odstotna, na ambulantni ravni pa 91-odstotna, je povedal Rozman.