Policija na sredinem shodu izdala več kot 200 odlokov zaradi kršitev omejitve gibanja in zbiranja

Nihče ni bil poškodovan

14. 1. 2021, 09:05 | Aktualno | Vir: STA

              Policija na sredinem shodu izdala več kot 200 odlokov zaradi kršitev omejitve gibanja in zbiranja (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Policisti so pri varovanju sredinega protestnega shoda na Trgu republike v Ljubljani do zdaj ugotovili več kot 200 kršitev predpisov o javnih zbiranjih. Zoper eno osebo so zaradi neupoštevanja ukazov uporabili prisilna sredstva oz. telesno silo. Po do sedaj znanih podatkih v dogodku ni bil nihče poškodovan, so danes sporočili s policije.

Kot so zapisali na Policijski upravi Ljubljana, so do zdaj ugotovili 118 kršitev po zakonu o javnih zbiranjih, 96 kršitev odloka o začasni delni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi zaradi epidemije preprečevanja okužb z novim koronavirusom, eno kršitev zakona o javnem redu in miru in šest kršitev po zakonu o osebni izkaznici.

Šestim osebam so policisti skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije zasegli premete, ki jih ni dovoljeno
prinašati na shod. Zoper tri osebe, organizatorje shoda, vodijo postopek o prekršku po zakonu o javnih zbiranjih in zakonu o nalezljivih boleznih.

Po pojasnilu policije je bil shod, na katerem se je okoli 14. ure zbralo okoli 20 protestnikov, prepovedan tudi z upravno odločbo. Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem protikoronskega odloka. Dogodek se je na Trgu republike zaključil okoli 16. ure.

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo, so še napovedali.

Nekaj sto protestnikov, ki se med drugim ne strinjajo s protikoronskimi ukrepi, se je v sredo zbralo na ljubljanskem Trgu republike pred stavbo DZ. Protest je varovalo večje število policistov, ki so opozarjali, da zbiranje ni dovoljeno, zbrane je preletaval tudi helikopter. Shod je sicer minil mirno, udeleženci so se po približno dveh urah razšli.

Shod je na družbenem omrežju napovedala civilna iniciativa Maske dol, njegova pobudnica Anica Bidar pa je udeležence pozivala k mirnim protestom. K protestom je vabil in se jih udeležil tudi Anis Ličina, ki naj bi bil eden glavnih pobudnikov protesta 5. novembra, ki se je sprevrgel v nasilni izgred.