Ponoči bodo v Hrastovljah začeli odstranjevati onesnaženo zemljino

27. 6. 2019, 19:41 | Aktualno | Vir: STA

              Ponoči bodo v Hrastovljah začeli odstranjevati onesnaženo zemljino (foto: profimedia) profimedia

Po odstranitvi zadnjega poškodovanega vagona iz predora pri Hrastovljah bodo danes ponoči začeli z odvzemom in odvozom onesnažene zemljine, je po današnjem sestanku z vpletenimi napovedal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Nad izvajanjem del bodo bdeli predstavniki Arsa in okoljske inšpekcije. Železniški promet naj bi stekel v petek. 

Kot je po sestanku na sedežu družbe Rižanski vodovod pojasnil Zajc, so se s Slovenskimi železnicami dogovorili glede postopka sanacije. Onesnaženo zemljino bodo začeli odstranjevati že danes ponoči, na samem kraju pa bodo prisotni predstavniki Agencije RS za okolje (Arso) in okoljske inšpekcije, ki bodo poskrbeli, da bodo zemljino obravnavali v skladu z zakonodajo.

Glede ponovne vzpostavitve železniškega prometa je bil Zajc jasen: "Ko bomo sanirali toliko, da bo ta grožnja, da pride kerozin v vodni vir, zminimalizirana, takrat se bomo pogovarjali o prometu."

Po oceni generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa bodo promet vzpostavili že v petek, ni pa še mogel napovedati, ali se bo to zgodilo že dopoldne ali popoldne. Od torkove nesreče do petka se bo sicer nabralo zamude za 200 do 250 vlakov, kar bodo vse morali nadoknaditi v juliju, je dodal.

Zajc pa je napovedal, da bo ministrstvo nudilo vso podporo Rižanskemu vodovodu glede monitoringa vode in nadaljnjih ukrepov, zlasti če bo kerozin dosegel vodno zajetje. V sredo je minister sicer v Luxembourgu že govoril s hrvaškim kolegom, ki mu je izrazil pripravljenost pomagati v primeru, da bodo v slovenski Istri potrebovali dodatne količine vode iz virov v hrvaškem delu polotoka.

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je medtem ponovil, da imajo situacijo pod nadzorom, obenem pa je opozoril, da grožnja, da kerozin prodre do vodnega zajetja, ostaja. V Rižanskem vodovodu sicer redno spremljajo stanje vode in jemljejo vzorce.

Zajc je napovedal še, da bo treba poiskati trajno rešitev glede dodatnega vodnega vira za slovensko obalo. "Ta dogodek je bil jasen signal, da je zdaj dosti tega pregovarjanja," je navedel in dodal, da bo sklical sestanek z vsemi župani s tega območja, da se dogovorijo, kako rešiti problematiko.