Ponovno se odpirajo nekatere trgovine in storitvena dejavnost

Seznam

6. 2. 2021, 07:33 | Aktualno | Vir: STA

              Ponovno se odpirajo nekatere trgovine in storitvena dejavnost (foto: profimedia) profimedia

V skladu z novimi vladnimi odloki se lahko danes odpre več trgovin in storitev, med drugim vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, a le tam, kjer bodo uspeli zagotoviti testiranje na novi koronavirus za zaposlene. Na vseh smučiščih po državi pa lahko danes zaženejo naprave.

Nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki ga je v petek sprejela vlada, določa, da še naprej na območju celotne Slovenije ostajajo odprte enake prodajalne in storitve kot doslej, dodatno pa se dodaja nove izjeme.

Danes se lahko odprejo vse trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti. Vendar to velja le, če zaposleni že izpolnjujejo pogoj zagotovitve negativnega izvida testa.

Po vsej državi, torej tudi v regijah, kjer doslej to ni bilo dovoljeno, se dodatno lahko odprejo tudi specializirane trgovine z otroškim programom. Za tam zaposlene bo redno tedensko testiranje obvezno od petka.

Prav tako so od danes dovoljene storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, če ne gre za frizerske salone ali medicinsko pedikuro oz. manikuro, individualno strokovno oz. poslovno izobraževanje in usposabljanje ter storitve salonov za nego živali, kjer pa morajo poleg zaposlenih negativni test predložiti tudi potrošniki.

V številnih dejavnostih, ki so po vsej državi odprte že zdaj, bo redno tedensko testiranje zaposlenih obvezno od petka. Med temi so poleg trgovin z otroškim programom še živilske prodajalne, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, tržnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Da lahko smučišča od danes vnovič obratujejo po vsej državi, je vlada odločila v sredo. Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob predložitvi negativnega testa oz. ob organiziranju testiranja na smučišču.

Po vladnem odloku so lahko odprte trgovine in storitvene dejavnosti po vsej državi. Za njihovo delovanje sicer postavlja različne pogoje.

Seznam dejavnosti in trgovin, za katere veljajo določeni pogoji
 • Brez testiranja na okužbo z novim koronavirusom bodo lahko od sobote še naprej odprti:
  - lekarne,
  - bencinski servisi,
  - finančne storitve,
  - geodetske storitve,
  - pošta,
  - dostavne službe,
  - dimnikarske storitve (pod določenimi pogoji),
  - gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih in brez stika s potrošniki,
  - individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
  - osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, z minimalnim stikom s potrošniki, med 6. in 21. uro,
  - trafike in kioski za prodajo časopisov in revij,
  - storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in medicinske manikure,
  - čistilni servisi in čistilnice,
  - premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
  - servisne delavnice za storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),
  - druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.
 • Ob tedenskem testiranju zaposlenih, pri čemer začne pogoj tedenskega testiranja zaposlenih veljati 12. februarja, bodo lahko od sobote odprte:
  - prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
  - prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
  - kmetijske prodajalne,
  - specializirane prodajalne z otroškim programom,
  - tržnice.
 • Ob tedenskem testiranju zaposlenih, pri čemer začne pogoj tedenskega testiranja zaposlenih veljati nemudoma, so lahko odprti:
  - prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga,
  - druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.
 • Ob tedenskem testiranju zaposlenih, pri čemer začne pogoj tedenskega testiranja zaposlenih veljati nemudoma, hkrati pa morajo negativen izvid testa, opravljenega v Sloveniji, ki ni starejši od 24 ur, predložiti tudi potrošniki, lahko od sobote delujejo:
  - storitve nepremičninskega posredovanja,
  - storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (npr. kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa),
  - individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
  - storitve salonov za nego živali.