Poplavljanja rek po Sloveniji, visoka plima povzroča težave tudi v Italiji

13. 11. 2019, 09:36 | Aktualno | Vir: STA

              Poplavljanja rek po Sloveniji, visoka plima povzroča težave tudi v Italiji (foto: profimedia) profimedia

Ponoči se bodo v Sloveniji padavine še okrepile. Ob močnejših nalivih lahko hitro narastejo manjši hudourniški vodotoki, zlasti na območju Slovenske Istre, delu Primorske in v osrednji Sloveniji, napoveduje Arso. Predvsem v jugozahodni Sloveniji bodo nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Sunki južnega vetra bodo tam lahko presegali 70 km/h.

Možna bodo razlivanja hudourniških voda, ponekod lahko manjše reke tudi poplavijo. Zjutraj med 7. in 11. uro bo morje znova poplavilo nižje dele obal v višini okoli 30 cm.

Na kraških poljih se bodo ojezerjene površine v prihodnjih dneh povečevale.

Zaradi visokega plimovanja in posledičnega zalivanja morja so gasilci koprske gasilske brigade že to noč opravili več intervencij. Najbolj dejavni so bili v Izoli, in sicer na območju od mandrača do Svetilnika, kjer so posredovali 15-krat pri prečrpavanju vode, delili so tudi protipoplavne vreče, je povedal vodja izmene Dragan Puzić.

V Benetkah z rekordno gladino vode

Visoko plimovanje Jadranskega morja je minulo noč nemalo težav povzročilo tudi na italijanski obali. Italijanski mediji poročajo o močnem dežju, neprestanih sunkih burje ter zalitih obalnih predelih mest.

V Benetkah so to noč izmerili rekordno raven visokih voda, dve osebi na enem od beneških otokov sta umrli.

Že v torek zvečer malo pred 23. uro so v Benetkah zabeležili eno najvišjih gladin poplav v mestu, 187 centimetrov. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, so najvišjo gladino morja sicer zabeležili leta 1966 - 194 centimetrov. Novo rekordno vrednost še pričakujejo.

Visoka voda je poškodovala tudi baziliko svetega Marka. Ansa navaja informacije občinske policije, da je voda v baziliki segala 110 centimetrov visoko in je med drugim zalila kripto v baziliki.

Minulo noč sta v mestu ob laguni umrli tudi dve osebi; med drugim je na beneškem otoku Pellestrina 87-letnik umrl zaradi udara elektrike, ko je skušal zagnati električne črpalke, da bi črpal vodo iz svojega zalitega stanovanja.

Zaradi napake na električni napeljavi pa je ponoči zagorelo tudi v enem od beneških muzejev, Museo di Ca'Pesaro.

Iz Benetk poročajo tudi o gondolah in čolnih, ki jih je okoli polnoči močan veter s sunki do 100 kilometrov na uro pometal s privezov.

V Trstu in okoliških krajih je zaradi plimovanja morja voda zalila vse obalne predele in nekatere ceste. Pod vodo so Trg Unita in območje Ponterossa. V Gradežu so zaradi visoke vode danes zaprte šole in tudi promet v mestu.

Na družbenih omrežjih je mogoče videti nočne posnetke iz obmejnih Milj, kako odrasla ženska stoji sredi trga, gladina morja pa ji sega do pasu. Voda je zalila številne lokale v zgodovinskem središču kraja.

Območna civilna zaščita je za Trst in okolico razglasila tudi oranžno stopnjo ogroženosti.

Je pa slabo vreme prizadelo tudi jug Italije. V zgodovinskem mestu Matera, ki je tudi prestolnica kulture 2019, so se antične uličice spremenile v deroče potoke, ki so za seboj pustili blato in ruševine. Na zahodni italijanski obali pa še ocenjujejo škodo, ki jo je povzročil močan jugo.