Posledice karantene: Gostinci aprila imeli največji izpad prihodka doslej

Epidemija

24. 6. 2020, 11:54 | Aktualno | Vir: STA

              Posledice karantene: Gostinci aprila imeli največji izpad prihodka doslej (foto: Shutterstock) Shutterstock

Omejitve opravljanja storitvenih dejavnosti, povezane z epidemijo covida-19, so v aprilu povzročile največji upad prihodka od prodaje storitev od januarja 2000, ko je statistični urad začel izračunavati te podatke. V primerjavi z marcem se je prihodek znižal za 19,5 odstotka, v letni primerjavi pa kar za 30,3 odstotka.

Kot so danes sporočili iz državnega statističnega urada, se je prihodek od prodaje storitev aprila znižal v vseh opazovanih storitvenih dejavnostih, najizraziteje v tistih, ki zaradi vladnih ukrepov niso smele opravljati svoje dejavnosti.

Omenjeni ukrepi so povsem ohromili gostinsko dejavnost. V tej dejavnosti je bil prihodek od prodaje aprila kar za 70,5 odstotka nižji kot marca, od tega v nastanitvenih storitvah za 79,5 odstotka, v dejavnosti strežbe jedi in pijač pa za 65,9 odstotka nižji.

Prihodek je močno upadel tudi v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 24,3 odstotka) ter v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 22,5 odstotka), kar je predvsem posledica izrazitega padca prihodka v dejavnosti potovalnih agencij, kjer je bil prihodek v mesečni primerjavi za 83,5 odstotka nižji.

Nižji je bil tudi v vseh preostalih skupinah storitvenih dejavnosti: v dejavnosti promet in skladiščenje za 16,2 odstotka, v poslovanju z nepremičninami za 9,6 odstotka ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih za štiri odstotke.

Največji padec aprila tudi v medletni primerjavi

Tudi na letni ravni je epidemija najbolj zaznamovala dejavnost gostinstvo, kjer je bil prihodek za 86,5 odstotka nižji kot aprila lani in najnižji v celotnem opazovanem obdobju.

Občutno nižji je bil tudi prihodek v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 40,6 odstotka), kar pa je bilo predvsem posledica izrazito nižjega prihodka v potovalnih agencijah; prihodek v teh dejavnostih je bil namreč kar za 95,5 odstotka nižji kot aprila lani.

Prihodek je bil nižji tudi v dejavnosti promet in skladiščenje (za 27,4 odstotka), na kar je vplival velik upad v kopenskem potniškem prometu, ki se je v aprilu povsem ustavil.

Nižji je bil tudi prihodek v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 25,6 odstotka) in v poslovanju z nepremičninami (za 18,6 odstotka).

Epidemija je najmanj prizadela informacijske in komunikacijske dejavnosti; prihodek v teh je bil nižji za 7,4 odstotka, je še navedel statistični urad.