Ob deaktivaciji bombe v Vurberku le dve manjši eksploziji

25. 7. 2017, 12:39 | Aktualno | Vir: STA

              Ob deaktivaciji bombe v Vurberku le dve manjši eksploziji (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Strokovnjaki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so danes okoli 13. ure v Vurberku uspešno izvedli premik 250 kilogramov težke ameriške letalske bombe v pripravljeno jamo 30 metrov od hiše najditelja in jo tam, kot kaže, uspešno onesposobili. Ob tem sta v presledku kakih deset minut odjeknili dve manjši eksploziji.

Bombo, ki jo je domačin prejšnji teden našel pri gradu Vurberk in jo nato prepeljal na dvorišče svoje hiše v bližini, so strokovnjaki danes najprej premestili s posebno žičnico z mesta ob hiši v 30 metrov oddaljeno jamo, kjer so v prejšnjih dneh pripravili vse potrebno za njeno uničenje, ter nato tam na daljavo dekativirali bombo.

Kot je bilo opaziti z oddaljenosti kakšna dva kilometra zračne linije od mesta deaktivacije bombe, sta se ob tem sprožili dve eksploziji. Druga je bila nekoliko glasnejša kot prva, ob njej se je z vrha hriba tudi začel viti dim.

Druge podrobnosti zaenkrat še niso znane. Kaže pa, da je operacija uspela in da bomba ni povzročila kakšnih posledic.

Strokovnjaki so akcijo začeli, potem ko so se umaknili vsi prebivalci območja v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe, kar zajema 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, je moralo po ocenah občinskih oblasti domove zapustili dejansko nekaj več kot sto ljudi.

#Vurberk velik hit tudi na Twitterju!