Potrošniki ob koncu leta nekoliko bolje razpoloženi

Statistika

24. 12. 2020, 06:00 | Aktualno | Vir: STA

              Potrošniki ob koncu leta nekoliko bolje razpoloženi (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je decembra na mesečni ravni nekoliko izboljšalo in s tem ustavilo padanje, ki je trajalo tri zaporedne mesece. V primerjavi z lanskim decembrom se je sicer precej poslabšalo. Gledano za celotno leto so bili potrošniki letos najbolj pesimistični po letu 2013, je danes sporočil statistični urad.

Vrednost kazalnika zaupanja je bila decembra za štiri odstotne točke višja kot novembra. Od kazalnikov, ki sestavljajo kazalnik zaupanja, so se izboljšali pričakovanje glede števila brezposelnih (za devet odstotnih točk), pričakovanje o gospodarskih razmerah v državi (za osem odstotnih točk) in pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za pet odstotnih točk). Pričakovanje potrošnikov glede varčevanja se je poslabšalo, in sicer za šest odstotnih točk.

Slovenski potrošniki pa ostajajo pesimistični glede gospodarskega stanja v Sloveniji v zadnjih 12 mesecih. Ta kazalnik se je namreč ponovno poslabšal (tokrat za štiri odstotne točke) in tako dosegel novo najnižjo vrednost po decembru 2013.

Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil decembra za 19 odstotnih točk nižji kot decembra lani, od povprečja preteklega leta pa je bil nižji za 25 odstotnih točk.

Vse štiri komponente, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, so se na letni ravni poslabšale: pričakovanje glede števila brezposelnih za 32 odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 26 odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 13 odstotnih točk in pričakovanje glede varčevanja za štiri odstotne točke.