Povišana in deroča Drava bi lahko ogrozila tudi več kot 100 objektov

29. 10. 2018, 13:45 | Aktualno | Vir: STA

              Povišana in deroča Drava bi lahko ogrozila tudi več kot 100 objektov (foto: Vesna Pušnik/STA) Vesna Pušnik/STA

Vremenoslovce in hidrologe skrbita močan veter, ki ga napovedujejo za Notranjsko, Primorsko in Gorenjsko, ter naraščanje Drave. Po podatkih Arsa lahko v torek popoldne Drava na meji s Slovenijo doseže pretok od 1900 do 2100 kubičnih metrov na sekundo. Če bi do tega prišlo, je lahko ogroženih 107 objektov v okolici Maribora in Ptuja.
 

Obilne padavine na Avstrijskem Koroškem namreč po pojasnilih hidrologa Janeza Polajnarja iz agencije za okolje (Arso) vplivajo na to, da se bo pretok Drave po predvidevanjih avstrijske deželne hidrološke službe močno povečal. Danes ponoči pričakujejo na meji s Slovenijo pretok okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo, največji pretok pa bo po njihovih predvidevanjih v torek med 13. in 15.30, ko bi lahko največji pretok pri Dravogradu dosegel 1900 do 2100 kubičnih metrov na sekundo. "To pa je že precejšnja količina vode, po naših podatkih druga najvišja v zadnjih 90 letih," je pojasnil Polajnar.

Po njihovih prvih ocenah je, če bo do tega res prišlo, lahko ogroženih več kot sto objektov, od tega večina (87) v okolici Maribora, okoli 20 pa v okolici Ptuja.

Drava pa se bo v spodnjem toku, nizvodno od jeza Markovci razlila že prej, torej danes zvečer in ponoči. Ogrožena so območja v naseljih Bukovci, Muretinci, Stojnci, poplavljena je lahko tudi državna cesta ob Zavrču.