Poziv Evropske agencije za okolje mestom, da se pripravijo na podnebne spremembe

17. 10. 2020, 14:38 | Aktualno | Vir: STA
Poziv Evropske agencije za okolje mestom, da se pripravijo na podnebne spremembe (foto: profimedia) profimedia

Mesta in vlade v Evropi morajo okrepiti priprave na soočanje s posledicami podnebnih sprememb, ki bodo prizadele urbana okolja, tudi na večje možnosti poplav in suš, je pozvala Evropska agencija za okolje (EEA). Več kot 75 odstotkov prebivalcev v Evropi namreč živi v urbanih okoljih, njihov delež pa se bo v prihodnje še povečal.

Številna evropska mesta ležijo na poplavnih območjih, tla pa imajo pokrita z betonom ali asfaltom, zaradi česar so še bolj ranljiva v primeru poplav, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Poseljenim območjem grozijo tudi požari in plazovi, je opozorila agencija.

Mesta v jugovzhodni Evropi bodo najbolj ogrožena zaradi pogostejših in hujših vročinskih valov, ki so prav tako posledica podnebnih sprememb. Poleg tega imajo manj zelenih površin, ki bi blažile posledice sprememb.

Vročinski valovi terjajo več življenj kot katerakoli druga z vremenom povezana naravna katastrofa. Tudi zaradi tega bo treba prilagoditi hiše, bolnišnice in šole višjim temperaturam.

EEA je še opozorila, da manjša mesta običajno zaostajajo za večjimi pri implementaciji ukrepov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri