Pravosodni policist ni maltretiral sodnika Zobca, je pokazal video z dogodka!

22. 12. 2017, 14:20 | Aktualno | Vir: STA

              Pravosodni policist ni maltretiral sodnika Zobca, je pokazal video z dogodka! (foto: profimedia) profimedia

Komisija uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je po proučitvi primera domnevnega grobega ravnanja enega od pravosodnih policistov z vrhovnim sodnikom Janom Zobcem ob vhodu v sodno stavbo ugotovila, da je bilo postopanje pravosodnega policista zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno, so sporočili s pravosodnega ministrstva.

Na ministrstvu za pravosodje so v današnjem sporočilu za javnost poudarili, da ne morejo sprejeti, da se na plečih pravosodne policije lomijo kopja in notranja nesoglasja, ki so jim bili priča tudi na sestanku predstavnikov vseh vpletenih institucij, ki je minuli teden potekal na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Vrhovni sodnik Zobec je v pismu pravosodnega policista v sodni palači na Tavčarjevi v Ljubljani obtožil, da ga je po vstopu v stavbo sodišča, ker se pri vhodu ni ustavil, zadržal in ga grobo odvedel nazaj. Zobec je zatrdil, da gre za poseg izvršilne v sodno oblast. "Do nadaljnjega, dokler se stvari ne uredijo (tudi tako, da se mi policist, ki je danes izvajal nad menoj nasilje, opraviči) in dokler ne bom mogel vstopati v sodno stavbo brez strahu, kdaj me bo neki predstavnik izvršilne oblasti napadel in me poniževal, do takrat delam na domu," je zapisal v pismu svojemu kolegu. Pismo je Zobec posredoval v vednost Dnevniku.

Komisija za ugotavljanje dejanskega stanja, ki jo je po objavi Zobčevega pisma imenoval generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, je proučila načrt varovanja, hišni red, dogovor o izvajanju varovanja, uradne zaznamke pravosodnih policistov in drugo dokumentacijo. Poleg tega je opravila razgovor s pravosodnim policistom in vpogledala v videoposnetek nadzornih kamer, so v današnjem sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za pravosodje.

"Posnetek v celoti prikazuje, da je bilo postopanje pravosodnega policista korektno in v tej luči nasprotnim trditvam o neustreznem ravnanju ni mogoče pritrditi," so pojasnili na ministrstvu.

Kot so še zapisali, je komisija ugotovila, da "je pravosodni policist izvedel postopek, ki je v takih situacijah predpisan. S tem, ko je njemu neznani osebi, ki se kljub pozivom ni z ničemer ustrezno identificirala ter očitno namenoma ignorirala vse zahtevane varnostne postopke, preprečil nemoten vstop v prostore sodne stavbe, je opravil osnovno varnostno nalogo, ki je namenjena zagotavljanju varnosti vsem zaposlenim v stavbi".

Zaradi "resnosti očitkov zoper delo pravosodnih policistov s strani vrhovnega sodnika Jana Zobca" so na ministrstvu za pravosodje in upravi za izvrševanje kazenskih sankcij dogodek "obravnavali zelo resno in ustrezno ukrepali". "Gre namreč za razmerje med dvema vejama oblasti, sodno in izvršilno, ki je v okviru načela delitve oblasti eno najbolj občutljivih," so opozorili na ministrstvu.

Kot so poudarili, dogodek obžalujejo, ob tem pa opozarjajo, da so pravosodni policisti v sodni palači na Tavčarjevi ulici zgolj izvajalci hišnega reda, ki so ga določili predsedniki vseh treh sodišč, ki delujejo v tej stavbi. "Ne gre torej za pravila, ki bi jih določila izvršna oblast in bi bila sodni veji vsiljena," so dodali.

Izpostavili so tudi, da jim "predstavniki Okrožnega sodišča v Ljubljani, Višjega sodišča v Ljubljani, pa tudi predstavniki Vrhovnega sodišča ob različnih priložnostih sporočajo, da je bil prevzem varovanja sodne stavbe s strani pravosodne policije aprila letos pozitiven premik v smislu varnosti in ugleda sodišč in da je izvajanje tega varovanja korektno in profesionalno".

Na ministrstvu so tudi izrazili upanje, da bodo vsa tri sodišča, ki uporabljajo sodno stavbo na Tavčarjevi, v naslednjih tednih uskladila svoja pričakovanja in zahteve glede hišnega reda. "Do takrat pa bodo pravosodni policisti spoštovali odredbo predsednika vrhovnega sodišča in svojo funkcijo opravljali profesionalno, kot doslej, za kar pa je osnovni predpogoj seveda tudi medsebojno spoštovanje nosilcev funkcij in poklicev, ki se vsakodnevno srečujejo v sodni stavbi," so še opomnili na ministrstvu.