Pred 13 leti je umrl eden največjih slovenskih politikov

Cvet v spomin

22. 2. 2021, 20:24 | Aktualno

              Pred 13 leti je umrl eden največjih slovenskih politikov (foto: Shutterstock) Shutterstock

V torek bo minilo 13 let od smrti nekdanjega predsednika države in dolgoletnega premierja Janeza Drnovška. Ob tej priložnosti je vodja kabineta predsednika republike Alja Brglez v imenu predsednika Boruta Pahorja danes na Drnovškov grob položila cvet, so sporočili iz predsednikovega urada.

Kot so zapisali v uradu predsednika republike, je Pahor upošteval željo družine pokojnega, da obletnico smrti nekdanjega predsednika obeleži na način, ki bi bil za prostor in okolje manj obremenjujoč, ter tudi tako izkaže spoštovanje do njegovih življenjskih prepričanj. Zato se predsednik republike namesto z vencem spominu na Drnovška vsako leto pokloni s cvetom vrtnice, ki izpričuje večno spominjanje, so še navedli.

Drnovšek je bil slovenski premier z najdaljšim stažem, vodil je kar štiri vlade. Brglezova pa je bila nekaj časa vodja njegovega kabineta.

Med Drnovškovim predsednikovanjem vladi je Slovenija prešla iz socialističnega v tržno gospodarstvo in se pripravljala na vstop v EU in zvezo Nato. Članstvo v obeh povezavah je dočakal kot predsednik države. Z različnih političnih položajev je državo vodil skoraj 20 let.

Leta 2006 je ustanovil Gibanje za pravičnost in sodeloval v prizadevanjih za rešitev humanitarne krize v sudanski pokrajini Darfur. Konec decembra 2007 je predsedniške posle predal Danilu Türku. Umrl je dva meseca pozneje, 23. februarja 2008, star 57 let.

Preberite Playboyjev intervju s Drnovškom, ki ga je leta 2006 opravil Tadej Golob.