Pred vzhodno obalo Rusije potres z magnitudo 7,8; tla so se zatresla tudi v Peruju

18. 7. 2017, 08:31 | Aktualno | Vir: STA

              Pred vzhodno obalo Rusije potres z magnitudo 7,8; tla so se zatresla tudi v Peruju (foto: profimedia) profimedia

Pred vzhodno obalo Rusije so v noči na danes zabeležili potres z magnitudo 7,8. Tla so se stresla v 199 kilometrov vzhodno od vasi Nikolskoje na Beringovem otoku pred Kamčatko v globini 10 kilometrov. Tla so se v ponedeljek po lokalnem času zatresla tudi v Peruju, kjer je bila magnituda potresa 6,4. Poročil o gmotni škodi ali morebitnih žrtvah ni.

Po potresu pred vzhodno obalo Rusije so sprva po poročanju tujih tiskovnih agencij izdali opozorilo pred cunamijem, a so ga kmalu zatem preklicali. Žarišče potresa je bilo zahodno od otoka Attu, ki je najbolj zahodni in največji otok med Aleutskimi otoki. Sprva so tudi poročali, da je bila magnituda potresa 7,7, nato so jo znižali na 7,4, na koncu pa povišali na 7,8, poroča na spletni strani Reuters. Po potresu je sledilo več popotresnih sunkov, nekateri med njimi z magnitudo večjo od 5,0.

V Peruju je bilo žarišče potresa približno 220 kilometrov vzhodno od mesta Arequipa, ki je drugo največje mesto v Peruju po številu prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tla so se v Peruju zatresla ob 21.05 po lokalnem času.

Zadnji večji potres v Peruju je bil skorajda pred desetimi leti, avgusta 2007. Takrat je umrlo 595 ljudi.